Gradovi

Mihajlović: Sa Kinom projekti vredni 3,5 milijarde evra

Mihajlović: Projekti

BEOGRAD – Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihjalović najavila je danas da će u narednih mesec dana sa Kinom biti dogovoren model finansiranja izgradnje pruge od Beograda ka Budimpešti i nastavka gradnje Koridora 11, Surčin-Obrenovac i Preljina-Požega.

Mihajlović je, uoči biznis konferencije NIN fokusa i Privredne komore Srbije, čiji je Tanjug medijski partner, „Srbija na novom putu svile – Kako uspešno poslovati sa NR Kinom“, rekla da je ukupna vrednost projekata koju Srbija realizuje sa tom zemljom 3,5 milijardi evra.

„Reč je o projektima koji se trenutno realizuju i onima za koje se dogovaramo i koji će tek biti realizovani“, rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da je za Srbiju prioritet izgradnja pruge od Beograda ka Budimpešti, zajedno sa kineskim partnerima, a očekuje da će radovi na terenu početi u drugoj polovini ove godine.

Kada je reč o nastavku gradnje Koridora 11, ministarka je izrazila očekivanje da bi radovi na deonici od Surčina do Obrenovca mogli da počnu već u martu.

Mihajlović je rekla da Srbija ima tradicionalno dobre odnose sa Kinom, koji traju već 50 godina, i da su oni bili dobri i tokom sankcija Srbiji, a da su naročito dobri u prethodnih sedam godina, odnosno od kada Srbija ima strateški sporazum sa tom zemljom.

Potpredsednica vlade je dodala da Srbija ipak ima bolje političke, nego ekonomske odnose sa Kinom i istakla da će se u narednom periodu raditi na daljem razvijanju ekonomske saradnje.

Mihajlović je rekla da dve zemlje imaju najviše zajedničkih projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike i dodala da Kina ukupno planira da uloži u zemlje centralne i istočne Evrope 16 milijardi evra.

Prma rečima ministarke, u projektima koji se realizuju zajedno sa Kinom, dogovren je veći procenat učešća domaćih firmi, odnosno najmanje 50 odsto.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh