Gradovi

Mihajlović: Treba nam i šajkača i laptop

BEOGRAD – Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je danas da Srbija ne ide u EU ni zbog Brisela, ni zbog Vašingtona, Moskve, ili Pekinga već isključivo zbog građana Srbije.

„Srbija na putu ka EU znači da ćemo sa Rusijom da gradimo nove pruge i novi dispečerski železnički centar. Znači da sa Kinom gradimo autoputeve i prugu do Budimpeste po evropskim standardima. Znači da nećemo da zaboravimo i okrenemo leđa našim starim prijateljima, već da želimo da širimo krug novih. Zato, neka vas niko ne plaši EU! Ova vlada jako dobro zna kuda Srbija treba da ide i gde je cilj, da našoj deci ostavimo bolju, uređeniju, pristojniju, bezbedniju, moderniju i evropsku Srbiju“, naglasila je Mihajlović u autorskom tesktu za Politiku.

Ona ukazuje da je zabluda kako tvrde „neodgovorni i potrošeni političari“ da ćemo morati da biramo između Rusije i Evrope, kao što je zabluda da žene u Srbiji ako nastavimo putem EU neće smeti da šetaju ulicama iz straha da ih migranti ne siluju.

„Želimo standarde koji važe u razvijenim zemljama. Trebaju nam evropski standardi u prosveti kako bi se naša deca školovala kao u Evropi. Trebaju nam evropski standardi u zdravstvu kako bi se naši građani lečili kao u Evropi, evropski standardi u saobraćaju i infrastrutkuri kako bi i Srbija bila premrežena modernim autoputevima i prugama kao u članicama EU“, ističe Mihajlović u autorskom tekstu.

Potredsednica Vlder Srbije navodi da nam treba efikasnije sudstvo, jača ekonomija i modernija administracija.

„Treba nam više posla, a time i veće plate! Treba nam EU da bismo sebi i drugima pokazali koliko smo sposobni, ali i da pokažemo našu istoriju i tradiciju. Trebaju nam i šajkača, i laptop! I kajmak, i bela nemačka kobasica! I plazma i mocart kugle“, navodi Mihajlovićeva i daodaje da nam EU treba da bismo sebi i drugima pokazali koliko smo sposobni, da pokažemo našu istoriju i tradiciju.

Pad poverenja građana Srbije prema EU i nikad veći broj protivnika našeg evropskog puta ozbiljno bi trebao da zabrine svakog odgovornog političara, navodi potpredsednica Vlade Srbije.

Mihajlović ističe da je posebno brine što pad poverenja EU prema poslednjim istraživanjima, dolazi u vreme ove vlade i premijera Aleksandra Vucćića koji je učinio ključan i ogroman korak i otvorio prva pregovaračka poglavlja.

„Bila bih nepoštena kada ne bih priznala da za pad poveranja građana Srbije u Uniju dobar deo krivice ide na dušu same EU. Percepcija građana jeste da EU od Srbije stalno nešto traži, a da ne daje ništa za uzvrat. Znam da građane brine i način na koji se EU ponašala tokom krize, uverena sam da većina građana Srbije ne podržava sankcije EU Rusiji. Brine i nemogućnost Unije da pruži jedinstven odgovor na migrantsku krizu i povremenu suspenziju šengenskog sporazuma“, navodi Mihajlović.

FOTO Tanjug, S. Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh