• Gradovi

  Mihajlović: U narednih mesec dana odluka da li će poskupeti putarina

  BEOGRAD – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović iyjavila je danas da će u narednih mesec dana biti doneta odluka o poskupljenju putarina za 10 odsto.

  Ona je podsetila da je putarina poslednji put poskupela 2008. godine i da će se u narednih mesec dana razmatrati taj predlog Puteva Srbije.

  „Očekujem od Puteva Srbije da dobro obrazlože svoj predlog i da ga pošalju Ministarstvu, a mi da sednemo sa Ministarstvom finansija, da vidimo kakvo je stanje naših finansija i da li mi to možemo da uradimo“, rekla je MIhajlović gostujući na RTS.

   

  Penali zbog kašnjenja deonice LJig- Preljina

  Mihajlović je izjavila da je probijen rok za završetak deonice autoputa Ljig- Preljina, da od investitora očekuje da objasni zašto se kasni i da će država Srbija da naplati penale, ukoliko nadzorni organ kaže da je to moguće.

  Ona je podsetila da je autoput završen 97 odsto i da se rade finalni radovi, ali ono što brine, kako kaže, je protok informacija, jer o poteškoćama na terenu i eventualnom kašnjenju nisu obavešteni Vlada Srbije, premijer i resorno ministarstvo.

  „Očekujem da će radovi biti završeni do kraja građevinske sezone. Da su sve vlade radile ovako kako radi ova vlada radi, mi bi danas gradili neki treći auto put“, rekla je Mihajlović gostujući na RTS.

  Podseća da je u pitanju veliki projekat od 300 miliona evra i da niko ne spori da mogu da se dešavaju problemi, te da deonica ne kasni zbog finansijskih poteškoća, već zbog tehničkih provlema, zbog problema u dva tunela i na jednom mostu.

  „Ovog puta očekujem da investitror da jasna objašnjenja i da država Srbija naplati penale za kašnjenja ukoliko to i nadzor kaže da je moguće“, naglasila je ona.

  Kako kaže ministarstvo je formiralo tehničko- finansijsku grupu, da se vidimo zašto je došlo do kašnjenja.

  Ona naglašava da je ministarstvo upozoravalo investitora, a to su Korisori Srbije, da moraju da imaju nadzor nad tako velikim projektima i da je taj nadzor određen tek u februaru.

  Govoreći o završetku petlje Vrčin, ona je rekla da će tu biti kašnjenje od mesec dana za završetak radova, da je problem napravila kiša koja je padala skorio ceo jun, te da su objektivne okolnosti naprave malo kašnjenje.

   

  Ispitaću zašto je probijen rok za Koridor 11

  Mihajlović je najavila da će formirati posebnu grupu koja će da ispita zašto je probijen rok za završetak radova na Koridoru 11, saopšteno je iz njenog kabineta.

  Mihajlović je navela da je prema ugovoru između investitora, Koridora Srbije i izvođača radova, rok za završetak autoputa od Ljiga do Preljine istekao juče.

  Ona je naglasila da nije problem ako na velikim projektima dođe do manjih kašnjenja od mesec, dva, ali da su u ovom slučaju problem bile informacije i izveštaji od investitora koji nisu bili tačni.

  „Nije u redu da kao ministarka na terenu proveravam da li će radovi biti završeni u roku, da informacije o kašnjenju dobijam od radnika sa gradilišta, a ne od odgovornih. Zato sam formirala posebnu grupu u Ministarstvu koja će proveriti sve izveštaje o kvalitetu radova i rokovima“, istakla je Mihajlović.

  Prema njenim rečima, taj problem mora sistemski da se reši kako se ne bi ponavljao.

  Objasnila je da ta grupa treba da utvrdi odgovornost nadležnih u vezi kašnjenja, kao i reviziju odštetnih zahteva na ovoj deonici.

  „Do sada je država gotovo uvek plaćala penale za svoje greške, sada želim da to promenim“, dodala je Mihajlović.

  Ona se, takođe, zahvalila svim radnicima i kompanijama, kao i azerbejdžanskoj firmi „Azvirt“ koji su uradili 97 odsto radova na tom autoputu.

  „Veliki posao je urađen, izgrađeno je 40 kilometra novog autoputa i ostali su završni radovi koji će biti završeni do kraja građevinske sezone. Ali, moramo da utvrdimo kako je došlo do kašnjenja jer smo i premijer Aleksandar Vučić i ja dobijali usmene i pismene informacije da neće biti probijanja rokova“, rekla je Mihajlović za RTS.

  Mihajlović je navela i da će svi vozači moći mnogo brže i bezbednije da putuju do Čačka, a autoput Ljig – Preljina dodatno će rastereti i Ibarsku magistralu.

  Izgradnja autoputa od Ljiga do Preljine kao dela Koridora 11 košta 308 miliona evra.

  Foto Tanjug/ Video

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com