• Gradovi

  Mihajlović: Važna godina za građevinarstvo i infrastrukturu

  BEOGRAD – U 2015. godini izgrađeno je 91,5 kilometara autoputa, a sledeća godina biće veoma važna za građevinarstvo i putarsku privredu, jer je plan da se izgradi još 98 kilometara, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

  „Sledeće godine plan je da izgradimo 98 kilometara autoputa i biće to važna godina za građevinarstvo, a pre svega za putarsku privredu. U prethodnih deset godina nije se radilo koliko 2015. godine“, rekla je Mihajlović za TV Pink.

  Kako je kazala, važno je što se izgradilo više od 91 kilometar autoputa, a takođe bitno je i da je Srbija napredovala na Duing biznis listi Svetske banke.

  „Popravili smo uslove poslovanja i sada smo zemlja na koju se sada gleda potpuno drugačije nego prethodnih godina, investitori žele da ulože između istalog i zato što građevinske dozvole dobijaju za znatno kraće vreme“, rekla je Mihajlović.

  Ona je kazala da se sektor saobraćaja, naročito vazdušni smatra jednim od najboljih u Evropi, da je urađeno mnogo na njegovom unapređenju.

  Mihajlović je navela da je Srbija jedina u regionu sklopila sporazum za letove za Ameriku.

  Ona je kazala da je Srbija politički stabilna država i da to takođe ima uticaj i predstavlja osnovu za razvoj i da kompanije dobro posluju.

  U narednom periodu, kako je kazala, pažnja će biti usmerena i na železnički saobracaj i dodala da će se na više od 120 kilometara železničkih pruga ići preko 120 kilometara na sat.

  Završićemo rekonstrukciju pruge Beograd-Bar pa se neće putovati 25 sati kao do sada nego u projektovanih šest, kazala je ministarka.

  Pažnja će se posvetiti i lokalnim putevima, rekla je navodeći da je potpisano osam ugovora za rehabilitaciju puteva u različitim delovima Srbije.

  „Naš interes 2016. je izgradnja autoputeva, modernizacija puta i da podignemo domaće putarske kompanije, da budu glavni izvođči“, rekla je ministarka.

  Mihajlović je kazala da je Vlada garantovala 400 miliona evra za rehabilitaciju puteva u 2016. godini, a više od 15 miliona evra ićice na severni deo i biće namenjen i za proširenje graničnog prelaza Batrovci.

  „Radi se rehabiltacija tog dela autoputa sa još jednom trakom da ne bi bilo onoliko gužve koliko inače ima i to ćemo završiti do početka letnje sezone“, rekla je Mihajlović.

  Govoreći o Koridoru 11, ona je kazala da se očekuje da će se za deonicu Surčin-Obrenovac tokom januara zaključiti ugovor, a za obilaznicu oko Beograda u prvom kvartalu godine potpisati ugovor.

  U januaru će, kako je kazala, biti završena prva faza realizacije projekta u stanici Prokop.

  Ona je dodala da će se elektronskim izdavanjem građevinskih dozvola od iduće godine Srbija još više približiti investitorima koji žele da ulažu.

  Kako je kazala, cilj je da se do kraja 2016. godine završi i sa nelegalnom gradnjom.

  Upitana o direktorima javnih perduzeća i najavljenim smenama, ona je kazala da se nije uopšte razgovaralo konkretno o ljudima i dodala da uvek svako može raditi još bolje.

  Ona je izarazila očekivanje da građane ipak čeka bolja, 2016. godina.

  „Sledeće godine radićemo još više, da nadoknadimo u svemu što kasnimo, nadam se da će životni standard da bude viši i borićemo se za svako radno mesto i fabriku“, poručila je Mihajlović.

  Foto Tanjug, D. Stanković, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com