Gradovi

Mihajlović ženama: Budi odgovorna, brini o svom zdravlju

BEOGRAD – U Srbiji svake godine od raka grlića materice umre 500, a oboli 1.250 žena, po čemu je naša država na drugom mestu u Evropi, što je poražavajući podatak, upozorila je danas potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i pozvala žene da budu odgovorne i brinu o svom zdravlju.

„Rak grlića materice je moguće sprečiti i izlečiti, ukoliko se otkrije na vreme i zato je moja poruka svim ženama u Srbiji da budu odgovorne i brinu o svom zdravlju, tako što će bar jednom godišnje otići na ginekološki pregled“, istakla je Mihajlović povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Mihajlović, koja predsedava vladinim Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, podsetila je da je u borbi protiv ove opasne bolesti veoma važna edukacija stanovništva i uključivanje celog društva.

Važno je, kako je istakla, da se podigne svest o problemu raka grlića materice i da je zato potrebno da svi – državne institucije, civilni sektor i mediji, daju doprinos kako sprečiti da godišnje 1.250 žena u Srbiji oboli od ove bolesti.

Mihajlović je podsetila da novi zakon o ravnopravnosti žena i muškaraca, kao i Nacionalna strategija o rodnoj ravnopravnosti, posebnu pažnju posvećuju upravo zdravstvenoj zaštiti žena i unapređenju reproduktivnog zdravlja, saopšteno je iz njenog kabineta.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 24. do 30. januara.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh