• Gradovi

  Mihajlovićeva: Kosovo nije tema na kojoj će Amfilohije deliti ljude na patriote i izdajnike, DSS: Sramna medijska kampanja protiv mitropolita Amfilohija

  Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohija Radovića oko pitanja Kosova ne treba da deli ljude na patriote i izdajnike, već da je Kosovo tema oko koje treba svi da se okupe kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

  Mitropolit Amfilohije je tokom vikenda izjavio da se boji da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića „vodi izdaji Srbije i Kosova“ i dodao da je „Apel za odbranu Kosova i Metohije“, napisan „zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave“.

  Zorana Mihajlović je u saopštenju navela da je Vučić „poslednji čovek u Srbiji kome se može reći da ne vodi račina o Kosovu i našim gradjanima koji tamo žive“.

  „Predsednik Vučić ima veliku podršku gradjana za evropsku politiku i politiku mira i regionalne saradnje koju sprovodi i od nje neće odustati. Predsednik se, kako je već nekoliko puta rekao, neće mešati u crkvene stvari, kao što ni mitropolit Amfilohije neće voditi državnu politiku Srbije“, rekla je ona.

  Mihajlovićeva je navela i da očekuje da će se, kako se unutrašnji dijalog bude bližio kraju, pojačavati napadi nacionalista na Vučića.

  Na Amfilohijevu izjavu reagovao je danas i generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković koji je istakao da mitropolit govori „nešto što nikako ne odražava duh srpskog pravoslavlja“.

  „O izjavama Amfilohija Radovića bih mogao da govorim satima. Šta drugo da očekujete od čoveka koji je Vučić dva puta držao opelo, on se čovek bavi vradžbinama i nečemu što nije duh pravoslavlja“, rekao je Selaković za RTS i dodao da predsednik neće nastaviti politiku „dodvoravanja Radoviću, Gligoriju i sličnima“.

  Selaković, koji je bivši ministar pravde, rekao je da su Vučićevi prethodnici i njihova politika smanjili broj Srba u Crnoj Gori, a da je Vučićeva politika dovela do povećanja broja Srba na Kosovu.

  Na izjavu mitropolita osvrnuo se jutros i direktor Vladine kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Djurić koji je ocenio da se Amfilohije odavno prestao da se bavi crkvenim pitanjima i „zagazio u blato srpske, opozicione politike“.

  „Ovom izjavom mitropolit Amfilohije je održao opelo svom crkvenom pozivu i svrstao se u red političara“, rekao je Djurić za televiziju Pink.

  SPS: Amfilohije da se uzdrži od iznošenja ličnih stavova o dijalogu o Kosovu

  Socijalistička partija Srbije (SPS) pozvala je danas mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija da se „uzdrži“ od iznošenja ličnih stavova o unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

  SPS je u saopštenju izrazio uverenje da je izjava u kojoj je Amfilohije izrazio bojazan da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi izdaji Srbije i Kosova, „njegov lični stav i izraz samo njegovog animoziteta a ne zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve“.

  „Pozicija SPS-a se ogleda u podršci inicijativi predsednika Srbije o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, koji ima za cilj da se iznadje pravično rešenje za sudbinu srpskog naroda i naših svetinja u južnoj pokrajini“, piše u saopštenju.

  SPS je ocenio da izjava mitropolita SPC nije u skladu s „duhom hrišćanske tolerancije i medjusobnog uvažavanja o kojima najviše govorimo tokom Božićnih praznika“.

  „Naša je želja da se iznad svega održi jedinstvo našeg naroda i države po ovom važom pitanju a ne da se izazivaju novi konflikti i medjusobno optuživanje“, naveo je SPS.

  LDP: Apel Amfilohija na ritualno žrtvovanje je poziv na samoubistvo naroda i zemlje

  Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila je danas da je Apel za odbranu Kosova i Metohije, koji je pokrenula grupa profesora, političara i vladika SPC, „čin lažne borbe za interese gradjana Srbije“, a da poziv mitropolita Amfilohija na „ritualno žrtvovanje“ predstavlja poziv na „samoubistvo jednog naroda i zemlje“.

  LDP je u saopštenju naveo da je taj apel „najmanje uperen protiv sadašnje vlasti“ i da predstavlja „otvorenu pretnju čitavom društvu koje treba opet da postane žrtva Crkve, raznih preživelih ostataka Miloševićeve politike, ratnih huškača i političara iz desničarskih stranaka“.

  „Umesto razuma i shvatanja trenutka u kojem se nalazi Srbija, mitropolit Amfilohije Radović je odabrao obračun sa modernim životom, koji je moguć samo na idejama moderne evropske Srbije, i opredelio se za dobro poznatu politiku kletvi u kojima traži krivca za propast politike srpskog nacionalizma i ekstremizma“, piše u saopštenju.

  Navodeći da Kosovo nije pitanje uskog kruga potpisnika apela, LDP je ocenio da rešavanje kosovskog problema zajedno s Prištinom predstavlja nacionalni interes, kao i da od sporazuma Srba i Albanaca zavisi opstanak ljudi koji ovde žive i rade.

  „Njihova ideja je marginalizacija Srbije, mitska nebeska borba u kojoj su oni ti koji odredjuju našu budućnost, i pored toga što su svaku priliku u našoj prošlosti iskoristili da zemlju, o kojoj navodno brinu, dovedu do granice nestanka. Ne postoji veća hrabrost danas nego se suprotstaviti ovakvim idejama i LDP će organizovati gradjanske demokratske snage koje se bore za evropsku Srbiju bez kompromisa“, navodi se u saopštenju.

  DSS: Sramna medijska kampanja protiv mitropolita Amfilohija

  Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Srbije (DSS) i jedan od pokretača Apela za odbranu Kosova i Metohije Miloš Ković ocenio je danas da se protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija vodi „sramotna kampanja“ posle izjave u kojoj je izrazio bojazan da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi „izdaji“ Srbije i Kosova.

  Ković je u saopštenju ocenio da „sramotni pokušaj da se zastraše Srpska crkva i srpska javnost i potpuno prećutkivanje sadržaja Apela i njegovih potpisnika na Radio televiziji Srbije, potvrdjuju da se vlasti Srbije zaista pripremaju da priznaju secesiju ‘Kosova“.

  „Medijska kampanja i lični napadi članova Vlade Srbije protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija potvrdjuju da je u potpunosti bila opravdana zabrinutost 177 potpisnika Apela za odbranu Kosova i Metohije episkopa, akademika, profesora univerziteta, pisaca, umetnika, javnih ličnosti“, rekao je Ković a preneo DSS.

  Navodeći da „ličan, nepristojan i uvredljiv ton napada na jednog od najuglednijih arhijereja SPC dovoljno govori o vlastima Srbije i pokazuje kako one vide unutrašnji dijalog o Kosovu“, Ković je pozvao gradjane da potpisom ispod Apela (www.neodustajemo.rs) „spreče sramotu“ koja će kako je naveo, „priznanjem secesije ‘Kosova’, ostati na našem pokolenju“.

  Izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u kojoj je izrazio bojazan da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi izdaji Srbije i Kosova, ranije danas su kritikovali ministri Aleksandar Vulin i Zorana Mihajlović, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić ali i Liberalno demokratska partija.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com