• Ekonomija

  Mihajlović:Rešićemo ono što niko nije za 20 godina

  zorana mihajlovicFoto: Beta, Nenad PetrovićZorana Mihajlović – 5. 5. 1970.


  Ministarka Zorana Mihajlović je razgovarala sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem o primeni Zakona o ozakonjenju bespravnih objekata, koji je zatim predstavila i meštanima te opštine.

  „Ne prihvatam optužbe Stamatovića da ovaj zakon štiti tajkune i kriminalce. To ne rade ni zakon ni ja, koja se ceo život borim protiv toga“, naglasila je Mihajlović.

  Ona je rekla da će novi zakon omogućiti da od1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata 85 odsto, koje čine porodične kuće i stanovi površine do 100 kvadratnih metara, bude ozakonjeno i upisano u katastar.


  „Ovo je jednokratni zakon i može se desiti da neko bolje prođe nego drugi, ali ovaj problem niko nije rešio već 20 godina, a ova vlada hoće da ga reši u narednih godinu dana. Više nije pitanje da li će onaj ko je gradio nelegalno da pokrene postupak legalizacije, jer će vas sada država odnosno lokalna samouprava ozakonti” , rekla je Mihajlovićeva.

  Ministarka i Stamatović su izneli različite podatke o broju negalizovanih objekata na Zlatiboru i izdatih građevinskih dozvola.

  Ona je istakla da na osnovu prethodnih zakona, od 2003. godine, na Zlatiboru ima 6.010 prijava za legalizaciju objekata i pored toga još 30 do 40 odsto nelegalno izgrađenih objekata za koje nisu podnošeni zahtevi, dok je Stamatović naveo da na toj planini ima 1.200 podignutih objekata.

  Mihajlović je, takođe, rekla da je u toku prošle godine izdato samo 17 građevinskih dozvola na Zlatiboru, a predsednik opštine Ccajetina kaže da je izdato 87 dozvola.

  Stamatović je, posle razgovora sa ministarkom Mihajlović, rekao da se konsultovao o primeni Zakona o ozakonjenju objekata na Zlatiboru.

  „Našli smo rešenje kako da kroz opštinske odluke dodatno oporezujemo pojedine investitore komercijalnih objekata na Zlatiboru. Dobili smo uvreravanja od ministarke da neće biti moguće ozakoniti ono što je građeno u poslednih 15 dana na Zlatiboru, kako bi se nelegalno povećala spratnost objekata u vreme dok je jedini građevinski inspektor u opštini na bolovanju“, rekao je on.

  Stamatović je zajedno sa ministarkom Mihajlović obišao gradilišta u centru Zlatibora, a ona je najavila da će se opštini Čajetina izaći u susret oko većeg broja građevinskih inspektora.

  Ministarka je komentarišući sumnje predsedsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Zakon o ozakonjenju u skladu sa Ustavom rekla da je zakon stupio na snagu 27. novembra i da se primenjuje, kao i da će tako biti sve dok se eventualno ne donese neka druga odluka.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com