• Novosti online

  Mijatović: Zatvaranje Nepsabadšaga udarac za slobodu medija

  BUDIMPEŠTA, BEČ – Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je da zatvaranje najvećeg opozicionog lista u Mađarskoj „Nepsabadšaga“ predstavlja veliki udarac za medijsku raznolikost i slobodu medija.

  Mijatović je istakla da je „teško poverovati“ da je u pitanju samo poslovna odluka.

  Evropska komisija bi trebalo da „više pažnje posveti pitanjima u vezi sa slobodom medija u Mađarskoj“, kazala je ona za AP.

  Istovremeno, glavni i odgovorni urednik mađarskog lista je rekao da će „Nepsabadšag“ biti prodat, naveo je AFP.

  „Nepsabadšag“ je u subotu prestao da izlazi, a kompanija koja je vlasnik lista saopštila je da su razlog za to značajni gubici i da je odluka isključivo komercijalna.

  Prestanak rada lista izazvao je zabrinutost u vezi sa slobodom štampe pod desničarskom vladom premijera Viktora Orbana, navodi AFP.

  Kompanija Medijavorks, vlasnik lista, koju kontrolišu Austrijanci, saopštila je da štamparske prese neće biti pokrenute dok ne bude „formulisan novi koncept lista“.

  Socijalistička opozicija je, međutim, navela da je to „crni dan za štampu“.

  „Nepsabadšag“ je pokrenut pre 60 godina i imao je najveći tiraž u Mađarskoj, a često je kritikovao premijera Orbana, dodaje Frans pres.

  Jedan od urednika „Nepsabadšaga“ kazao je da su novinari u šoku i da su sprečeni da uđu u redakciju, kao i da su dobili pisma u kojima su obavešteni o obustavljanju izdavanja lista.

  Protiv gašenja lista je sinoć u Budimpešti protestovalo oko 2.000 ljudi.

  Radikalna nacionalistička opoziciona stranka Jobik je za gašenje lista okrivila Orbana, tvrdeći da njegova stranka Fides želi da kontroliše sve mađarske medije.

  „Iznenadno gašenje „Nepsabadšaga“ predstavlja zabrinjavajući presedan. Solidarišem se sa Mađarima koji protestuju“, napisao je juče na Tviteru predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

   

  Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com