Gradovi

Mikl-Lajtner: Domino efekat na Balkanu prema planu

BEČ – Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner izrazila je danas zadovoljstvo „domino efektom“ na Balkanu, posle odluke zvaničnog Beča da ograniči prijem izbeglica u ovoj godini na 37.500 tražilaca azila.

„Domino efekat duž balkanske rute razvija se kako je i planirano. Važno je da svaka zemlja pooštri postepeno svoje delovanje na granici, i da to radimo usaglašeno“, poručila je Mikl-Lajtner komentarišući najave Slovenije, Hrvatske, a i Srbije i Makedonije, o merama za zaustavljanje talasa izbeglica.

Pre svega sa Slovenijom, kako je naglasila, Austrija intenzivno usaglašava svoje delovanje.

„Kočimo korak po korak“, kazala je Mikl-Lajtner.

Oko 1.000 izbeglica je donedavno dnevno ulazilo preko prelaza Špilfeld iz Slovenije u Austriju, a drugih 1.000 do 1.500 preko prelaza Karavankentunel.

Taj broj, prema austrijskoj vladi ne sme ostati na ovom nivou, jer se želi ispoštovati gornja granica od 37.500 koliko je određeno za ovu godinu.

Do sada je, u tekućoj godini, oko 9.000 osoba podnelo zahtev za dobijanje azila, što znači da u proseku do kraja godine još samo 90 do 100 ljudi može podnositi zahtev za dobijanje azila u Austriji.

Zbog toga će vlada odrediti dnevni kontingent, najavljuju iz ministarstva.

Austrija će i dalje, kako je najavljeno, propuštati osobe koje žele da putuju u Nemačku i koja imaju šanse da tamo budu primljene.

Međutim, one osobe koje žele dalje u Skandinaviju biće zaustavljane.

S tim u vezi je Austrija u subotu zaustavila na prelazu Špilfeld, na primer, 140 osoba koje su želela na sever Evrope, bez dokumenata ili su davale lažne podatke.

Foto Tanjug/J. Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh