• Novosti online

  Milanović o Srbiji i Srbima: Šaka jada, mali narod

  ZAGREB – Lider SDP-a i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanovć je na sastanku sa hrvatskim ratnim veteranima, koji su od njega zahtevali smirivanje tenzija u odnosima sa Srbijom i normalan dijalog sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, rekao da Srbija nije nikakva diplomatska sila, kao i da su „Srbi mali narod – šaka jada“.

  Nazivajući državni vrh Srbije “tipovima”, Milanović kaže:

  “Te tipove je izabrao srpski narod, ali je to šaka jada, nažalost, šaka jada, nikakva, kako vi mislite, diplomatska sila, to je mali narod”.

  Na tajnom snimku koji je procureo sa ovog sastanka, koji je održan iza zatvorenih vrata u sedištu SDP-a, se jasno čuje kako Milanović nagovara ratne veterane da ne zovu Vučića za pregovarački sto.

  Umesto da, kako je rekao, pozivaju Vučića, predložio im je da to završe tako što će dogovoriti sastanak na koji će Srbija poslati svog ministra, a Hrvatska svog.

  “Oni će se naći i imaju izbor. U protivnom mi ćemo ih blokirati”, rekao je Milanović i dodao da Hrvatska od Srbije ne traži ni teritorije ni granice.

  “Mi (Hrvatska) smo u puno boljem položaju. Oni (Srbi) su izgubili rat, mi nismo osuđeni u Hagu, mi smo želeli da postignemo bilaterlani sporazum… čekali smo ih”, rekao je Milanović.

  Rekao je da Hrvatska ne želi da “maltretira” Srbiju, već samo traži da Beograd ukine taj zakon koji Srbiju stavlja u poziciju “malog Haga” ili će u protivnom, kaže, Hrvatska štiti svoje nacionalnne interese.

  Veći deo svog obraćanja Milanović je u posebno ironičnom tonu govorio o srpskom rukovodstvu, najčešće pominjući premijera Vučiha u negativnom kontekstu.

  “Vučić i Nikolić su tiipovi koji su arlaukali oko Zagreba. Mi tim ljudima gledamo kroz prste. Njih je izabrao srpski narod koji 150 godina ne zna gde bi išli – u Makedoniju, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku…”, kazao je Milanović.

  Ponovio da su Srbi mali narod kojih, kako je rekao, „nema ni 10 miliona, a želeli bi da vladaju Balkanom“.

  Zato bi, kako je rekao, on sa Srbijom išao i radikalno.

  Milanović je rekao i da se srpska vlast ponaša bahato i da je reč o “beogradskoj čaršiji“.

  “I ako bude potrebno, ne samo da ćemo im blokirati pregovore, nego ćemo doneti zakon po kojem ćemo proganjati njihove počinitelje po Kosovu…”, rekao je Milanović.

  Mlanović je rekao da je branitelje pozvao na sastanak da bi videli šta zajedno mogu da učine o dve stvari – Srbiji i BiH.

  Lider Narodne koalicije na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima i kandidat za premijera Hrvatske, rekao je da bi prema Srbiji išao i radikalno ako treba jer njemu, kako tvrdi, Angela Merkel i Evropska narodna stranka ne govore šta sme, a šta ne sme da radi.

  Sa Srbije je na kratko prešao na BiH, rekavši da je da su optužnice iz BiH još veći problem od onih iz Beograda.

  Pomenuo je zatvarnje graice prema Srbiji, što je naredio u jeku prošloodišnje izbegličke krize i ustvrdio da bi to opet učinio.

  Inače, tajni audio snimak, najpre je objavio zagrebački „Jutarnji list“, a potom i beogradski TV Pink.

  Milanović se još jednom pred veteranima pohvalio da je njegov deda bio ustaša. Njegov otac je, kazao, oženio devojku čija su dva brata poginula kao ustaše.

  Upitan kakav je njegov stav o pokliču “Za dom spremni”, Milanović je rekao da je on zabranjen, ali da se njemu “fućka” šta ko o tome misli.

  Ne može, kazao je, on nikoga naterati da misli na isti način kao on.

  Predstavnik Zbora udruženja veterana hrvatskih gardijskih brigada i Udruženja specijalne policije, Josip Klem je novinarima nakon sastanka sa Milanovićem nagovestio neslaganje u nekim stavovima, rekavši da im je namera bila da poduče bivšeg premijera demokratiji i da ne žele više blokadu granica.

  „Jutarnji“ je primetio da je posebnu pažnju javnosti izazvao utisak da su veterani pozivali na razum i smirivanje tenzija, a da je Milanović imao „nabrijaniji stav“.

  Foto Tanjug/ Video arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com