Gradovi

Milanović: Pupovac pisao na pogrešnu adresu

TISNO – Predsednik Socijademokratske partije Hrvatske (SDP) i bivši premijer Zoran Milanović izjavio je danas, povodom pisma o porastu netrpeljivosti u hrvatskom društvu koje je predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac uputio predsednici Kolindi Grabar-Kitarović, da misli da je Pupovac pismo poslao na pogrešnu adresu.

„Mislim da ga je pisao na pogrešnu adresu“, rekao je Milanović, prenela je Hina.

Na pitanje o odgovoru Grabar-Kitarović da je Milanović zapravo najveći krivac za tu netrpeljivost, predsednik SDP-a još je dva puta ponovio: „Mislim da ga je poslao na pogrešnu adresu. Nemam drugi komentar“.

Milanović je u Tisnom kazao da misli da Hrvatska radiotelevizija (HRT) radi za HDZ, da „često radi poluprofesionalno“, ali da to ne znači da bi tamo pravio „čistke“.

Odgovarajući na pitanje novinara o aktuelnim kritikama koje je predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko uputio na rad javne televizije, Milanović je naveo kako je HRT javni servis na koji je „i sam imao puno prigovora, a ima ih i sada“.

„To je život – kao političar moraš da trpiš te udarce. Mislim da HRT radi za HDZ“, istakao je Milanović.

Predsednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac uputio je pismo predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u kome je upozorio na narastanje atmosfere netolerancije i poruke mržnje prema političkim, etnickim i drugim manjinama u Hrvatskoj, objavio je u subotu „Jutarnji list“.

U pismu na četiri strane, Pupovac je nabrojao slučajeve pretnji koje iz desnih krugova trpe zagovornici antifašizma, kao i da je sve više slučajeva nasilja, od čega nije pošteđen ni on sam.

Isto pismo dobili su i premijer Tihomir Orešković, predsednik Sabora Željko Reiner, a kako kaže sam Pupovac, o njemu su obavešteni potpredsednici vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

Hrvatska predsednica je, u odgovoru Pupovcu, rekla da se slaže s njegovom tvrdnjom o porastu netrpeljivosti u hrvatskom društvu, ali je dodala da taj proces nije počeo nakon formiranja nove hrvatske vlade, već mnogo ranije.

Kako su preneli hrvatski mediji, ona je podsetila da je još kao ministarka u hrvatskoj vladi učestvovala u nastojanjima da se hrvatsko društvo izgradi na temeljima podnošljivosti, odnosno tolerancije.

Predsednica Hrvatske je u pismu istakla da je takvu netoleranciju drastično doživela i u izbornoj noći nakon prvog kruga predsedničkih izbora kada je bivši hrvatski premijer Milanović izrekao rečenicu „ili mi ili oni“.

Foto tanjug, N. Jovanović (arhiva)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh