Gradovi

Milenković: Moramo biti spremni za fondove EU

BEOGRAD – Neophodno je da Srbija osposobi sve svoje kapacitete za korišćenje sredstava iz evropskih fondova, izjavila je danas V.D. direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković podsetviši da su iskustva nekih drugih država pokazala da one na početku nisu bile dovoljno spremne za to.

„I šta se sa novcem dešava (ako se ne iskoristi) – on se vraća u evropski budžet“, rekla je Milenković na konferenciji „Kako do boljeg upravljanja međunarodnom razvojnom pomoći“ u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, Srbija do 2020. treba na maksimalan način da iskoristi raspoloživa sredstva iz fondova na koje sada imamo pravo i da osposobi kapacitete jer taj novac, kako je rekla, ne dolazi na tekući račun već mora biti pokriven odgovarajućim projektima.

„Sada imamo pravo na negde oko 200 miliona evra godišnje po IPA pretprisutpnoj pomoći, i to je iznos koji će nam biti dostupan do članstva u EU, ta sredstva će kada postanemo članovi biti više milijardu evra“, ukazala je ona.

„S obzirom da smo mi sada u pripremnoj fazi IPA 2016., Srbiji će najverovatnije biti dodeljena i takozvana budžetska sektorksa podrška. Predviđeno je da se sredstva dodele u oblasti razvoja i ljudskih resursa, konkretno za obrazovanje, a to podrazumeva i socijalnu politiku, zapošljavanje, inkluziju, ranjive grupe i sve ono što je povezano za obrazovanjem u najširem smislu“, rekla je Milenković.

Istakla je da će biti potrebna međusobna sadaranja i koordinacija između Vlade i svih društevnih aktera čiji će angažman biti potreban da bi sredstva otišla tamo gde treba i kako bi se iskoristila na pravi način.

Aleksandra Miletić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekla je da je sektor društevnog razvoja veoma specifičan i da podrazumeva učešće mnogih institucija, a kao posebnost tog sektora navela je partnerstvo sa nevladinim organizacijama.

Izvršni direktor Beogradske otvorene škole, Milorad Bjeletić je takođe naglasio ulogu NVO u procesu pridruživanja EU i kontroli korišćenja sredstava.

Foto Tanjug, D. Stanković/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh