Gradovi

Miletić: Mladi sa manje straha da krenu u biznis

BEOGRAD – Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Miletić poručio je danas da je preduzetništvo stub privrede i da mladi ljudi u Srbiji ne treba da imaju strah od ulaska u biznis.

On je, u izjavi novinarima, podsetio da ne postoji razlika između malog i velikog biznisa, već da postoji samo dobar biznis i onaj koji propada.

„U celom svetu mnogi biznisi, porodične kompanije, predstvaljaju osnovu privrede, a tako u EU 95 odsto ekonomije pripada malim i srednjim preduzećima“, objasnio je Miletić.

On je istakao da nije lako započeti biznis, i da je ono po čemu se Srbija razlikuje od ostalih zemalja činjenica da se nalazi u ekonomskoj kriz tri decenije, u kojoj je bilo teško pokrenuti biznis.

S tim u vezi je kazao da primeri mladima treba da budu oni koji su uspešno pokrenuli biznis 90-tih godina.

Istovremeno je kazao da se ne mogu mladi gurnuti u biznis a da im se ne da neophodna edukacija, koja u razvijenim zemljama počinje u vrtićima, a ne od srednjih škola.

Miletić je istakao da je neophodno da se mora raditi na tome da se nadoknadi izgubljeno vreme, a da Godina prduzetništva pruža priliku za promenu klime i odnosa prema preduzetništvu.

On je kazao da mu je preporuka mladima da slušaju svoje srce i da, iskoriste moderne alate informisanja koje pruža PKS, počev od portala poslovanja, da krenu u biznis bez mnogo straha.

„Treba da budu svesni i da pođu primerima razvijenog sveta. Tako u SAD čovek u svom životnom veku pormeni četiri posla, četiri države. Ako odete u razvijene zemlje, na primer Belgiju, videćete da gotovo svake godine jedna trećina prodavnica ima nalepnicu da se zatvara. To je nešto što je neminovno iz hiperprodukcije koje se javlja“, podvukao je on dodajući da se ne treba plašiti.

Poručio je i da nema biznisa kojeg se treba stideti, a da to podrazumeva i čizme i zemlju, i da državne firme više nisu utočište.

Kada je reč o preduzećima u restruktuiranju Miletić je kazao da smo početkom 2000. imali prvo privatizaciju pa korporatizaciju, što je bila greška.

Vlada, prema njegovim rečima, sprovodi sada restruktuiranje preduzeća koje je moralo da se sprovede od strane uprava tih kompanija pre dve ili tri decenije, kada je pcocela da se menja ekonomija sveta.

S tim u vezi je rekao da se ne treba plašiti ni stečaja, jer je on jedan od neminovnih koraka ne ka likvidaciji firme već ka njenom oživljavanju.

Likvidacija, prema njegovim rečima, podrazumeva proces čišćenja.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh