• BG

  Milion evra od Norveške za razvoj lokalne infrastrukture i zapošljavanje

  Bela Crkva, 6. novembar 2018. – Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstad označili su danas početak javnih poziva za finansiranje projekata za razvoj lokalne infrastrukture i za sprovođenje stručnih obuka u skladu sa lokalnim akcionim planovima za zapošljavanje.

  Kraljevina Norveška kroz projekat „Norveška za vas“ odvojila je milion evra za finansiranje ovih projekata, a pravo učešća ima 91 lokalna samouprava[1] u Srbiji iz treće i četvrte kategorije razvijenosti.

  Kroz ove pozive, lokalne samouprave moći će da konkurišu za pomoć Norveške za finansiranje najmanje osam projekata za unapređenje uslova života i razvoj lokalne infrastrukture i da obezbede treninge za najmanje 250 korisnika iz ranjivih grupa, čime bi se omogućilo zapošljavanje za najmanje 100 osoba.

  „Zahvalni smo Kraljevini Norveškoj zato što je u fokus stavila podršku lokalnim samoupravama iz treće i četvrte kategorije razvijenosti i obratila pažnju na njihove potrebe.

  Pozivam lokalne samouprave da učestvuju u pozivima za dodelu bespovratnih sredstava i konkurišu sa prioritetnim projektima“, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

  Javni pozivi objavljeni su na sajtu projekta www.norveskazavas.org.rs, gde lokalne samouprave samouprave mogu da se informišu o svim detaljima konkursa za bespovratna sredstva.

  „Srbija se razvija brzo, ali postoje i oni koji su u zaostatku.

  Kroz ovaj projekat, pomoćićemo onima kojima je to najpotrebnije – nezaposlenima da pronađu posao, a lokalnim samoupravama da unaprede svoje usluge“, rekao je ambasador Norveške u Srbiji, Arne Sanes Bjornstad (Arne Sannes Bjørnstad).

  Ministar Ružić i ambasador Bjornstad razgovarali su danas o razvojnim prioritetima sa predsednikom opštine Bela Crkva Darkom Bogosavljevićem, jer Bela Crkva je jedna od 91 lokalne samouprave uključenih u projekat “Norveška za vas”.

  “Bela Crkva biće konstruktivni partner u ovom projektu, koji može doneti konkretnu korist i građanima i lokalnim samoupravama“, rekao je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

  Tokom novembra 2018, projekat “Norveška za vas” objaviće i javni poziv za povećavanje prilika za zapošljavanje kroz podršku stvaranju novih biznisa i poboljšavanju produktivnosti postojećih biznisa i stvaranju novih radnih mesta.

  Jedan od prioriteta projekta je takođe i analiza organizacije i funkcionalnosti centara za socijalni rad i profesionalnih sposobnosti zaposlenih u pet lokalnih samouprava.

  Na osnovu analize biće donate preporuke za reorganizaciju ovih usluga i tako će doprineti Vladi Srbije u reformi sistema socijalne zaštite u Srbiji.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com