• Gradovi

  Милојевић: Притисци на судство су перфидни

  Постоје перфидни притисци на судство. Када год неки политичар јавно каже да очекује неко хапшење или овакву или онакву пресуду, то је индиректан притисак на судство, рекао је Драгомир Милојевић, председник Врховног касационог суда, одговарајући на питање новинара да ли је судство независно и има ли притисака на правосуђе.

  „Нема директних притисака, ни тога да неко са линије власти зове телефоном. Али шта је то када неки од највиших државних представника етикетирају судију и кажу видећемо ко је тај који је донео такву и такву одлуку, или најављују хапшења и пресуде пре суђења. То је ипак један начин притиска”, навео је Милојевић.

  На састанку са председницима свих судова у Србији, који је одржан у Палати Србија, Милојевић је детаљно представио годишњи извештај о раду судова за 2018. годину. Судови су прошле године решили 2,2 милиона предмета, а у току 2017 – 2,3 милиона. У истом периоду решили су 495.000 старих предмета.

  – У судском систему је у последње две године примљено 1,3 милиона нових предмета више од очекиваног, што је оптеретило судски систем и утицало да број нерешених у судећим материјама буде нешто виши, али је укупан број нерешених случајева знатно смањен, рачунајући од 2012. године, за 1,2 милиона предмета – рекао је Милојевић.

  Навео је да у судовима ефективно ради 2.586 судија и 10.541 запослени у судском особљу и да у Србији има 80 осуђених на 40 година. Милојевић је оценио да су резултати судова у Србији изузетни, то јест одлични.

  Он је, пред представљање годишњег извештаја Врховног касационог суда о раду свих судова, рекао новинарима да он као и већина судија нема ништа против најављене промене казнене политике и увођења доживотног затвора. „То је ствар државе и законодавне политике”, казао је Милојевић и додао да ипак пооштравање запрећених казни затвора ни у једној земљи није довело до смањења броја кривичних дела, већ брже и ефикасније откривање починилаца кривичних дела.

  Према његовим речима, веома добру казнену политику потврђују и „пренатрпани” затвори. „Како то да је слаба казнена политика а правимо затворе? Чули смо министра полиције да је криминалитет пао, па ако се пооштравају казне онда значи да криминал расте, и требало би га сузбијати”, нагласио је он.

  Милојевић је навео да се осуђеним на доживотни затвор мора дати право на условни отпуст, јер би у супротном реаговао Европски суд за људска права. „Условни отпуст је право а не обавеза”, рекао је он.

  Председник ВКС казао је да је просечно трајање предмета у Србији у 2012. и 2014. години више од 560 дана а у прошлој години – 270. „Говорим само за судећу материју, без извршења, јер имамо извршења стара и по 15 година, а када би и они ушли у просек имали бисмо више од 1.000 дана”, објаснио је Милојевић и додао да ипак правда без извршења не важи.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com