• BG

  Miloš Jovanović novi predsednik Demokratske stranke Srbije

  milos-jovanovic-dss_1492078292.500x350.jpgVršilac dužnosti predsednika Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izabran je za novog predsednika te partije na izbornoj skupštini održanoj u Beogradu, saopšteno je iz DSS-a.
  Osim Jovanovića, na skupštini su izabrana i tri potpredsednika Predrag Marsenić iz Beograda, Miroslav Petković iz Čačka i Dejan Šulkić iz Velike Plane, kao i 170 članova Glavnog odbora.
  Jovanović je na Izbornoj skupštini izjavio da se stvara „nova DSS koja će biti nosilac ideje promene političkog sistema Srbije jer je sadašnji Srbiju zavio u crno“.slika dssOn je ocenio da je došlo vreme da se „partitokratija proizašla iz petooktobarske republike“ zameni novim političkim sistemom, a da je prvi korak u toj promeni borba za promenu izbornog zakona.

  „Čini mi se, da je otvaranje novog političkog ciklusa, danas mnogo više nego našoj stranci, potrebno Srbiji“, naveo je Jovanović i ocenio da je bilans „petooktobarske republike“ više nego poražavajući kako na polju teritorijalne celovitosti Srbije, Briselskog dijaloga, tako u pogledu, ekonomije, razvoja i demografije.

  Jovanović je na skupštini koja se održava u Centru „Sava“ u Beogradu, dodao i da DSS snosi deo odgovornosti za stanje u državi, srazmerno potičkom uticaju.

  „Srpska parlametarna demokratija degenerisala se u oblik politčkog režima koji je karakterisan prekomernim uticajem partijskih oligarhija na institucije, administraciju, ekonomiju i celokupan javni život. I jedan od glavnih uzroka uvek je bio isti integralni proporcionalni izborni sistem“, rekao je edini kandidat za novog predsednika stranke.

  On je podsetio da je upravo ta partitokratija negativna stana koja je proizašla iz 5. oktobra 2000. godine.

  „To je situacija u kojoj je partijska knjižica važnija od radne ili zdravstvene, to je situacija u kojoj postoje samo stranački tenderi, stranačko zapošljavanje i stranački mediji“, rekao je Jovanović i poručio da je došlo vreme da se s tim završi i da se politički sistem „petooktobarske republike“ konačno zameni novim političkim sistemom.

  Prvi korak u tom smeru je borba za izmenu izbornog zakonodavstva, „integralni proporcionalni izborni sistem zavio je Srbiju u crno. Vreme je da ga menjamo. Zrelo je“, rekao je Jovanović.

  Za današnju skupštinu Jovanović je rekao da je reč o „neophodnosti, neverovatnoj, snažnoj, sudbinskoj neophodnosti novog početka za Srbiju“.

  Pema njegovim rečima, na neophodnost novog početka za Srbiju najbolje ukazuje činjenica da je sprska politička klasa u potpunosti delegitimisana, što se kako je dodao, ogleda u nepovrerenju i preziru gradjana ali i tome da oni koji žele da se bave politikom osnivanju pokrete a ne političke strake.

  Jovanović je ocenio da 350.000 glasova koje je Beli osvojio na izborima predsavlja sramnu i skandaloznu činjenicu za sve koji se bave politkom.

  „I pored toga znaka za uzbunu i izopačenost sistema svi se prave kao da se ništa nije dogodilo“, rekao je Jovanović i ocenio da će gradajni bez korenitih sistemskih promena nastaviti da preziru politčku elitu.

  Prema njegovim rečima, „vreme politikanstva i strančarenja je gotovo a došlo je vreme za pravu i suštinsku političku misao koju nudi DSS“.

  „Da li ćemo u izgradnji te nove snage uspeti, zavisi isključivo od nas, …. našeg osećanja odgovrnosti prema nama samima, našoj deci, precima prema Srbiji“, rekao je Jovanović i naveo da je sranka ponosna na rezultate ostvarene za vreme mandata njenog bivšeg lidera, i premijera Vojislava Koštunice.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com