Gradovi

Milosavljević: Pozvaćemo i Šutanovca zbog Pasuljanskih livada

JAGODINA – Na suđenje u slučaju „Pasuljarske livade“ biće pozvan i bivši ministar Dragan Šutanovac, izjavio je danas sudija Višeg suda u Jagodini Lepomir Milosavljević.

„Šutanovac je u vreme tragedije, u junu 2012. bio ministar vojni i njegova saznanja kao i spis o disciplinskom postupku vođenom protiv majora Vinka Žnidaršiča, kome se sada sudi, biće nam od velike važnosti oko utvrđivanja istine ali i izjave kadeta koji su u tom trenutku bili tu“, rekao je Milosavljević.

Šutanovca je kao svedoka predložio otac Miline Miletić, kadetkinje koja je poginula na Pasuljarskim livadama.

Vladimir Miletić je vojno lice u penziji, objasnio je Milosavljević i dodao da je u cilju utvrđivanja apsolutne istine neophodno pribaviti sve relevantne podatke, bilo da dolaze iz tužilaštva ili ih predloži odbrana.

„Moramo imati sve personalne i druge dokaze, pa ako bude potrebna i rekonstrukcija događaja na licu mesta, kako bismo došli do istine na koji način je došlo do tragedije i kako bismo otklonili sve sumnje bilo da su od strane oštećenih bilo okrivljenih“, objasnio je Milosavljević.

Gde je i kako pronađeno to eksplozivno sredstvo, da li je ono naknadno doneto, kako je dospelo među kadete, na koji način, da li je nagaženo, da li ga je neko odgurnuo, odbacio od sebe, to su sve pitanja koja treba rasvetliti, naveo ej Milosavljević, a kao najbitnije naveo nalaze veštaka.

Ističe takođe da nije cilj da se žuri u sudskom postupku, već da se dođe do istine i zato, dodaje, uz preloge tužilaštva i odbrane „sada imamo i predloge oštećenih, roditelja koji su u ovoj tragediji izgubili decu.

„Oni su možda emotivni, njihovi iskazi možda nisu dokaz ali jesu putokaz“, primetio je Milosavljević.

U Višem sudu u Jagodini sudi se majoru VS Vinku Žnidaršiču „za krivično delo nepreduzimanja mera za obezbeđenje Vojne jedinice“.

Žnidaršič je u vreme tragedije bio saradnik u nastavi na katedri za taktiku Vojne akademije.

Istovremeno, u Osnovnom sudu u Despotovcu sudi se četvorici tadašnjih kadeta „za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti“.

Na prvim susretima sa sudijama i Žnidaršič i kadeti su se izjasnili da nisu krivi.

Tragedija se dogodila 18. juna 2012. godine u 9,05 sati u toku priprema za vežbu „Diplomac 2012“.

Poginuli su kadeti četvrte godine Milina Miletić (23) i Filip Milojević (24), a petoro kadeta je povređeno.

Foto Tanjug/R. Prelić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh