Gradovi

Milovanović: Na mapi smo dobrog investicionog prostora

KOPAONIK – Srbija je u poslednjih nekoliko godina promovisana kao dobro mesto za investicije, uslovi su poboljšani, brže se izdaju građevinske dozvole, i bolja je pristupačnost instuticijama sistema, ocenio je danas generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović.

„Uhvatili smo zamah i ukoliko održimo političku stabilnost , a ne dođe do spoljnopolitičkih iznenjađenja, uspećemo da poguramo zemlju naped“, rekao je Milovanović na panelu „Kreiranje prilika za razvoj infrastrukture i razmenljivih sektora“ na Kopaonik biznis forumu. On je, međutim, ukazao da je neophodno da se odrede prioriteti, jer je naša ekonomija toliko slaba, da sva kreditna zaduženja koja nam se nude u milijardama moraju da se vraćaju iz nekog realnog poslovnog angažovanja privatnog sektora i državnih prihoda.

„Zbog toga treba paralelno razmotriti iz kojih ćemo para vratiti kredite“, upozorio je Milovanović i dodao da je potrebno raditi na podizanju nivoa stručnosti u nekim segmentima administraicije.

On je istakao da se nada da će buduća vlada trajati pun mandata, jer su izbori uvek jedna nestabilnost, pre svega za strane investitore, koji dolaze u Srbiju kao zemlju u razvoju, i koja je zbog blizine EU, idealno mesto za evropske kompanije

„Stavljeni smo na mapu dobrog investicionog prostora i to treba da iskoristimo na ispravan način, a ne da napravimo marketing i da nemamo rezultate od toga“, rekao je Milovanović.

Govoreći o Energoprojektu, Milovanović je rekao da je prošla godina bila veoma uspešna, a ostvareni prihodi iznosili 315 miliona evra.

Od ukupnog prihoda, kaže, dve trećine je iz inostranstva, i dodaje da su i prihodi u zemlji počeli da rastu sa porastom inevsticija u infrastrukturne projekte.

„Srpsko građevinarstvo ima veliku tradiciju i iskustvo i možemo sve da izgradimo, ne samo saobraćajnu i železničku, već i prateću infrastrukturu – energetsku, telekomunikacionu, zdravstvenu, socijalnu…|“, rekao je Milovanović.

Da bi se građevinski sektor razvio, ukazao je Milovanović, mora se ubrzano raditi na suzbijanju sive zone.

Takođe, mora se razmišljati o investicijama u energetskom sektoru, jer može da nam se desi da izgradimo puteve i privučemo investitore, koje posle nećemo moći da snabdemo strujom.

Kad je reč o projektima koji se odnose na eksploataciju rudnih bogatstava, Milovanović smatra da treba sačuvati taj resurs u vlasništvu Srbije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh