• Novosti online

  Minhen: Deset poginulih, napadač nema veza sa IS

   

  PreviewSlide

  Pucnjava u tržnom centru u Minhenu, ima žrtava

   

  Nekoliko osoba je poginulo danas kada je naoružani muškarac otvorio vatru na ljude u tržnom centru „Olimpija“ (OEZ) u Minhenu, prenose nemački mediji.

  Islamska država na društvenim mrežama slavi napad u Minhenu

  Pristalice Islamske države slave na društvenim mrežama vesti o današnjoj pucnjavi u tržnom centru u Minhenu u kojoj je poginuo i ranjen veći broj ljudi. „Hvala Bogu, neka Bog donese prosperitet našim ljudima iz Islamske države“, navodi se na jednom tvitu na arapskom jeziku, na nalogu koji je lojalan radikalnoj IS, prenosi Rojters. Na drugom Tviter nalogu koji takođe podržava IS kaže se da se „Islamska država širi u Evropi“. Ovo je treći veliki napad na civilne ciljeve u Zapadnoj Evropi u poslednjih osam dana, podseća Rojters.

  Aerodrom u Minhenu otvoren

  Saobraćaj na aerodromu u Minhenu za sada se neometano odvija, nekoliko sati nakon oružanog napada u tržnom centru Olimpija, ali to bi moglo svakog momenta da se promeni. „Tramvajima se može stići do aerodroma i nazad, mada sa zakašnjenjem zato što je glavna železnička stanica zatvorena“, rekao je portparol aerodroma. Situacija bi se, prema njegovim rečima, mogla promeniti svakog trenutka, prenosi „Cajt“. Nakon pucnjave u najvećem tržnom centru Olimpija u Minhenu saobraćaj u gradu je potpuno obustavljen – ne saobraća metro, ni autobusi, saopštio je minhenski gradski prevoz.

  Obama obećao podršku Nemačkoj nakon pucnjave u Minhenu

  Američki predsednik Barak Obama danas je obećao podršku Nemačkoj posle novog napada u tržnom centru u Minhenu. „Mi još ne znamo tačno šta se tamo događa, ali naša srca su svakako uz one koji su povređeni“, rekao je Obama, prenosi Rojters. „Mi ćemo pružiti svu podršku koja bude potrebna“, kazao je američki lider, navodi Rojters.

  Jeftić: Ne zna se konačan broj poginulih i ranjenih

  Vicekonzul Srbije u Minhenu Biljana Čelik Jeftić izjavila je večeras da je konzulat u stalnom kontaktu sa minhenskom i bavarskom policijom, ali da za sada nema konačnih podataka o broju mrtvih i ranjenih. Jeftić je rekla da je zvanično policija saopštila da je reč o šestoro mrtvih. Policija traga za napadačima, u gradu je proglašena specijalna situacija. Jeftić je u direktnom uključenju za regionalnu N1TV rekla da je evakuisana Železnička stanica u Minhenu. Prema njenim rečima, u tom bavarskom gradu živi 20.000 srpskih državljana. Jeftić očekuje da će konzulat biti blagovremeno obavešten o žrtvama i njihovom identitetu.

  MINHEN – U Minhenu se spekulise da je najmanje 15 mrtvih, kao i da su se pucnjave dogodile na više mesta u gradu, a da je sve počelo u tržnom centru Olimpija.

  Tri i po sata od pucnjave u tom tržnom centru nema preciznih podataka o žrtvama i ranjenima, ali ni nagoveštaja gde se nalazi begunac ili begunci, počinioci ovih napada.

  Bosansko-hercegovački novinar Mirsad Kebić u direktnom uključenju za regionalnu N1 TV iz Minhena rekao da je stanje u gradu opsadno, svi bitni gradski čvorovi su u pod policijskom opsadom. Stanje je maksimalno ozbiljno, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, prerano je bilo šta reći o identitetu žrtava jer nije utvrđen ni njihov tačan broj.

  Spekulise se, kaže, o broju do 15 žrtava, a strahuje se da je taj broj i veći.

  Stanje u zapadnom delu Mihnena, gde se on nalazi, je, kazao je, mirno, ulice su puste i na njima je samo policija I policijska vozila. Povremeno se samo čuju sirene policijskih automobile.

  On je rekao i da policiji ne ide na ruku to što je pala noć i što je počela kiša da pada.

  Minhenska policija potvrdila je večeras da je u napadu na tržni centar Olimpija poginulo sedam osoba.

  Nemačka televizija RTL prenosi da je policija revidirala broj mrtvih i da se sada govori o sedam osoba.

  Bolnice u gradu su u stanju pune pripravnosti i očekuju dolazak povređenih.

  RTL ističe da motivi napada za sada nisu jasni i da se ne može reći da li se radi o levičarskoj, desničarskoj ili islamističkoj pozadini.

  Portparol minhenske policije Markus da Gloria Martins je na konferenciji za štampu rekao da može potvrditi samo da je sedam osoba ubijeno, ali da ne može ništa reći o broju povređenih, odnosno kazao je samo da se „radi o velikom broju“.

  Da Gloria Martins rekao je, odgovarajući na pitanja novinara, da trenutno nema naznake da se radi o islamističkom napadu, ali da je istraga tek u ranoj fazi.

  Isto tako nije mogao da potvrdi izjave svedoka da je napadač uzvikivao uvrede strancima.

  On je kazao da je u toku policijska potraga za „do tri lica“.

  Da Gloria Martins je rekao da se na osnovu izjava svedoka, koje nisu mogle biti proveravane, polazi od toga da se radi o tri napadača.

  Gradski saobraćaj, to jest stanice metroa i železnice su, kako je objasnio, zatvorene u skladu sa merama policije koje su pripremljene unapred za slučaj terorističkog napada, a koje se primenjuju sada.

  Te mere, kako je dodao, su preventivne i u korist bezbednosti građana.

  Policija je uverena da se napadači još uvek nalaze u gradu i da nisu napustili Minhen.

  Neobjašnjivo je za sada, kako su mogli da pobegnu, neprimećeni, sa mesta napada.

  Građanima je poručio da izbegavaju javna mesta i ostanu u svojim stanovima.

  „Građani treba da ostanu mirni i imaju poverenje u policiju, te ne učestvuju u spekulacijama. Preko socijalnih mreža, što je veliki problem, kruže razne glasine. Treba biti uzdržan i pustiti policiju da radi svoj posao. Policija će o svemu informisati medije, a tako i građane“, rekao je portparol policije.

  Na osnovu dosadašnjih informacija, kako je preneo, pucnjava je počela u jednom restoranu brze hrane, a potom je pucano i izvan tog restorana.

   

  Policija: Nema potvrde da se napadač ubio

  Minhenska policija saopštila je večeras da nema potvrde da je jedan od napadača u tržnom centru Olimpija u Minhenu izvršio samoubistvo.

  Portparol policije Markus Martins rekao je za AP da je policija svesna navoda da se jedan muškarac ubio prilikom pokušaja hapšenja, ali da nema potvrde toga još uvek.

  On je ponovio da su oružani napadači još u bekstvu i da se za njima traga, a da se sumnja da ih je do troje.

  Prethodno su nemački mediji preneli glasine da se jedan od napadača koji su nasumice pucali na ljude u najvećem tržnom centru Olimpija u Minhenu, izvršio samoubistvo.

   

   

  Helikopteri krenuli ka Minhenu, putevi zatvoreni

  Nemačka pogranična policija krenula je helikopterima ka Minhenu, a brojni autoputevi su zatvoreni, javlja bavarska radio televizija BR.

  Policija apeluje na vozače da se sklone sa autoputeva koji vode u pravcu Minhena.

   

   

   

  U Minhenu vanredna situacija

  Dva i po sata posle pucnjave u tržnom centru Olimpija u Minhenu, gradske vlasti proglasile su vanrednu situaciju, a bavarska radio televizija navela je da je poginulo šest osoba.

  Policija sumnja da je u pitanju teroristički akt i sprovodi opsežnu akciju potrage za napadačima čiji tačan broj nije poznat.

  „Bajeriše rundfunk“ navodi da je poginulo šest osoba i da ima mnogo povređenih, dok je policija rekla da ne može sa sigurnošću da kaže tačan broj žrtava i da je situacija i dalje nejasna.

  Bavarski premijer Horst Zehofer i ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman zakazali su nakon pucnjave u Minhenu krizni sastanak, navodi „Cajt“.

   

   

   

  CNN:U Minhenu kao da je ratno stanje

  Nakon pucnjave u najvećem tržnom centru Olimpija u severnom delu Minhena, u tom gradu sve liči na ratno stanje, preneli su sagovornici CNN-a iz Minhena.

  Sve je počelo, kako se navodi, u restoranu Mek Donaldsa u tom tržnom centru koji je bio pun posetilaca s obzirom na to da predstoji vikend.

  Ulice su prepune policije, policijskih vozila, a helikopteri nadleću grad.

  Sumnja se da je reč o terorističkom napadu, ali to još niko nije potvrdio.

  Za počiniocima se traga ali se ne zna da je reč o jednom ili više osoba.

  Parlamentarac iz Nemačke Čarls Hubers inače rođen u Minhenu kaže da je zabrinutost velika tim pre što uskoro u tom gradu počinje tradicionalni Oktoberfest.

  On je u direktnom uključenju za CNN rekao da vreme za ovakav napad pažljivo odabrano jer je nivo bezbednosnih mera značajno niži nego što će biti na Oktoberfestu.

  Nema preciznih informacija o ubijenim i ranjenim.

  CNN javlja da je reč o više napadača i da postoji mogućnost da su napadi izvedeni na više lokacija.

  Javni saobraćaj u celom gradu stoji.

  Građani su pozvani da ne izlaze na javna mesta, već da ostanu kod svojih kuća.

  Veruje se i da je ovaj napad u minehnskom tržnom centru pažljivo planiran.

  Pucnjava je započela nešto pre 18 sati, u Mekdonaldsovom restoranu, i nastavila se po obližnjim ulicama, pre nego što su napadači ušli u tržni centar Olimpik, izjavila je portparolka policije, prenosi AFP.

  Na društvenim mrežama objavljen je snimak muškarca kako izlazi iz Mekdonaldsovog restorana sa oružjem dugih cevi i počinje da puca.

   

   

   

  Nejasni motivi napadača u Minhenu

  Dok policija traga za napadačima koji su usmrtili više osoba u tržnom centru u Minhenu, nejasno je da li iza napada stoji islamistički ili desničarski motiv.

  Naime, jedan svedok, koji je uspeo da pobegne iz tržnog centra, kaže da je lice, koje je pucalo na ljude koji su se našli u tom zdanju, upućivao uvrede strancima. To ukazuje na desničarski motiv, posebno što svedok tvrdi da je bio obučen kao neonacista.

  „Najpre, dok sam radio u radnji, čuo sam glasne krike, a kada sam izašao video sam ljude koji trče i viču „bomba“. Izašao sam iz radnje i video jedno lice koje se približava tim ljudima koji beže“, prepričao je svedok televiziziji RTL stravične scene.

  Napadac je, dok je repetirao pištolj, pre pucanja upućivao uvrede strancima.

  Očevidac tvrdi da je napadač pucao iz neposredne blizine na uplašene građane. On je kazao da je uspeo da pobegne preko parkinga do druge strane ulice, a da je video više mrtvih i povređenih.

  I pored izjave ovog svedoka niko ne isključuje, posebno nakon nedavnog napada jednog muslimanskog azilanta na putnike jednog voza, da ipak iza svega stoji islamsistički motiv.

  Portparolka policije u Minhenu televiziji RTL, koja izveštaja sa lica mesta, prenela je da čuvari reda trenutno traže tri lica naoružana sa „dugim oružjem“.

  Inače, policija u Minhenu izdala je upozorenje građanima da „ne zna gde se nalaze napadači i da za njima traga, a da savetuje rgađanima da ne napuštaju svoje domove, odnosno ne borave na javnim mestima“.

   

   

   

  Napad u ne baš elitnom delu Minhena

  Tržni centar Olimpija u kojem se danas dogodio napad u kome je poginulo više osoba, kako prenose nemački mediji, nalazi se u ne baš „najboljem“ delu Minhena.

  Izveštač televizije RTL iz Minhena objasnio je da se radi o delu grada koji se zove Mosah.

  On je ukazao da u Minhenu ne postoji takozvani „slam“, ali da ovo nije baš najbolji deo grada.

  Prema njegovim rečima, u tom delu žive „normalni ljudi“, uz brojna preduzeća.

  Trenutno je puno policije na ulicama Minhena, koji tragaju za napadačima.

  Na osnovu slike sa ulica može se zaključiti da je u potragu uključena kompletna policija Minhena.

  Vide se policajci u uniformama, čuvari reda u specijalnoj opremi sa automatskim naoružanjem, ali i policajci u civilu.

  Takođe stalno nadolaze novi konvoji policije, a iz vazduha helikopterima se traže napadači.

  Inače policija je zamolila građane da ne koriste autoput kako bi policijska kola mogla što brže da dospeju do mesta napada.

  Građani su pobegli sa mesta napada, a u njihovim licima se vidi strah i izbezumljenost.

  Što se tiče broja mrtvih RTL ukazuje da se ne zna tačan broj i da se trenutno pominje oko šest.

   

   

  Građani se kreću sa rukama podignutim iznad glava

  Minhen je u haosu, situacija u ovom najvećem nemačkom gradu je veoma napeta, a građani u blizini šoping centra Olimpija, u severnom delu grada, gde je pucnjava počela, mogu da se kreću isključivo sa podignutim rukama iznad glava, javio je CNN.

  Ukupna situacija je još uvek potpuno nejasna, a policija trenutno organizuje potragu za napadačima. Za sada se ne zna gde se oni nalaze.

  I dalje nema preciznih informacija o ranjenima i poginulim.

  Jedna od očevidaca, koja se još nalazi u blizini šoping centra, u direktnom uključenju za CNN je rekla da u tom centru još ima ljudi.

  Oni, kako je rekla, ne znaju šta da rade i gde da idu, a među njima je i jedna njena prijateljica. Njihovi mobilni telefoni su aktivni, pa joj je ona javila da je sa još nekoliko osoba sakrivena u jednom od magacina u šoping centru.

  Nejasno je ko su ovi napadači, kažu sagovornici CNN iz Minhena, a ne isključuje se mogućnost da su oni Nemci.

  Policija, kako navodi CNN, sprovodi operacije na nekoliko lokacija u gradu, a počinitelji su još uvek u begu.

   

  Preview

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

   

  Portparol minhenske policije Markus da Gloria Martins potvrdio je večeras da je u napadu nepoznatih lica na građane u tržnom centru Olimpija ubijeno šest osoba. On je na konferenciji za štampu rekao da može potvrditi samo da je šest osoba ubijeno, ali da ne može ništa reći o broju povređenih, odnosno kazao je samo da se „radi o velikom broju“. AP foto

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com