Gradovi

Ministar: Prijave protiv onih koji su oštetili krst u Skoplju

SKOPLJE – Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski je najavio krivične prijave protiv lica koja su oštetila temelje krsta koji treba da bude izgrađen u skopskom naselju Butel, javili su makedonski mediji.

On je juče izjavio da nisu istinite tvrdnje da policija nije reagovala na vreme tokom protesta u Butelu, prenosi portal AlsatM.

Spasovski je dodao da je najvažnije da se ne dozvoli eskalacija situacije.

Na mirnom protestu koji je juče u Skoplju organizovao Svetski makedonski kongres (SMK) zatražena je odgovornost i ostavka ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog zato što je policija dozvolila aktivistima albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) da sruše temelje za podizanje krsta u skopskom naselju Butel i tu podignu šatore, prenose makedonski mediji.

Učesnici protesta su zatražili da Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije stvori uslove da se nastavi izgradnja krsta, prenosi MIA.

Lider Svetskog makedonskog kongresa (SMK) Todor Petrov upozorio je da ova organizacija neće dozvoliti da opština Čair postane geto u Skoplju, kao i da neće dopustiti sirijski scenario u Makedoniji.

On je dodao da je neprihvatljiva mržnja prema krstu.

Najuticajnija albanska partija u Makedoniji – DUI prekinula je privremeno protest protiv izgradnje velikog krsta u skopskoj opštini Butel zbog Zadušnica, koje obeležavaju pravoslavni hrišćani, javili su skopski mediji.

Mediji su javili da su aktivisti u petak uveče rasturili kamp postavljen na mestu koje je opština Butel odredila za izgradnju krsta, a iz te partije novinarima je rečeno da se povlače kako bi, kako se navodi, pravoslavni hrišćani danas mogli slobodno i bez problema da obeleže Zadušnice, dan kada se izlazi na groblja.

Situacija u Skoplju je mirna posle protesta DUI u kojima su sinoć povređena tri policajca u skopskoj opštini Butel.

Pokret Solidarnost: Vlast da prekine farsu oko gradnje krsta

Levičarsko udruženje “Solidarnost” zatražilo je od stranaka u vlasti da prestanu sa provokacijom međuetničkih sukoba Makedonaca I Abanaca, zbog postavljenog temelja za izgradnju krsta u skopskoj opštini Butel.

Proteste na mestu koje je predviđeno za gradnju krsta predvodi najuticajnija albanska partija Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija, koja participira u aktuelnoj vlasti.

Iz udruženja „Solidarnost“ poručuju da atmosfera koja se stvara zbog najavljene gradnje krsta veoma podseća na incidente koji su se dogodili zbog pokušaja gradnje spomen-crkve pred parlamentarne izbore pre pet godina.

“Ista ovakva situacija pred izbore 2011, na istom mestu, dogodila se sa idejom da se na istom mestu gradi muzej-crkva. I tada su vladajuće partije napravile predizbornu svađu na etničkim osnovama, a potom su to iskoristili kao svoje političke poene”, navodi se u pisanoj izjavi Zdravka Saveskog iz Udruženja “Solidarnost”, preneli su makedonski mediji.

Propagandna igra koja se, kako se navodi, igra sa etničkim osećanjima Makedonaca i Albanaca, je providna.

“Zato tražimo od Vlade Makedonije da prestane sa ovom farsom i da donese odluku kojom će biti poništena odluka opštine Butel o izgradnji krsta”, navodi se u saopštenju i dodaje da se od Saveta opština traži da sredstva predviđena za izgradnju krsta preusmere za potrebe narodnih kuhinja.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh