• Gradovi

  Ministarka poljoprivrede u Vlasotincu i Blacu

  BEOGRAD – Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković posetila je danas poljoprivredna gazdinstva koja se bave plasteničkom proizvodnjom povrća u Vlasotincu i organskom proizvodnjom voća u Blacu.

  Ona je tom prilikom razgovarala sa predstavnicima lokalne samouprave i poljoprivrednicima na temu aktuelne situacije u poljoprivredi i problemima sa kojima se susreću u procesu proizvodnje, saopštilo je ministarstvo.

  Obilazeći plasteničku proizvodnju paradajza, kupusa, karfiola, paprike i krastavaca porodice Mitrović, ministar Bogosavljević Bošković je, u razgovoru sa proizvođačima povrća Jablaničkog okruga, istakla da se ove godine očekuje proizvodnja od 170.000 tona paradajza, što je za za oko 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

  Govoreći o varirajućoj ceni paradajza, ona je pojasnila da je velika količina proizvedenog paradajza uslovila nižu otkupnu cenu, ali da se sa nižom cenom proizvodnje i sa izvanrednim prinosima kao do sada, cena stabilizovala i novo variranje cene ne treba očekivati, te da se nada da će proizvođači biti zadovoljni.

  Ministar Bogosavljević Bošković je takođe podsetila i da se za uvoz paradajza u Republiku Srbiju, pored osnovne carine u iznosu od 30 odsto, naplaćuje i posebna dažbina u iznosu od 12 dinara po kilogramu, a u sezoni u periodu od 15. maja do 15. septembra naplaćuje i sezonska carina od 20 odsto, što takođe štiti domaće proizvođače.

  Proizvođači su u razgovoru sa ministarkom posebno istakli značaj subvencija koje su direktno uticale na modernizaciju i proširenje proizvodnje.

  „Iako su zasadi pod organskom proizvodnjom povećani 2015. godine u odnosu na 2014. godinu za oko 65 posto, nismo zadovoljni kako je iskorišćena mogućnost za ovaj vid proizvodnje, jer Srbija ima površine koje se mogu odlično iskoristiti za organsku proizvodnju voća“, rekla je ministar Bogosavljević Bošković, obilazeći zasade kupine porodice Vulić u selu Donje Grgure kod Blaca.

  Ministar je posebno istakla da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine podržava i subvencijama pomaže organsku proizvodnju kroz pomoć za podizanje zasada, nabavku sadnica, stubova, protivgradne mreže, izgradnju prerađivačkih kapaciteta i to u novčanim iznosima koji su oko 40 posto viši nego za konvencionalnu proizvodnju.

  Ona je posebno naglasila rezultate programa „Fruit and berries“, koji su zajedno realizovale Republika Srbija i Kraljevina Danska a rezultati su nabavke traktora i priključnih mašina, novi zasadi voća, edukacija 10.500 ljudi i više od 800 novih radna mesta, posebno za žene i mlade, što je oko pet miliona evra uloženih u proizvodnju voća.

  Nenad Janićijević, vlasnik hladnjače iz Donjih Grgura koji godišnje izveze više od 1.500 tona organik voća je u razgovoru sa ministrom istakao da je ovakva proizvodnja voća budućnost Srbije i Topličkog kraja, ali i da je neophodno udruživanje proizvođača, stalni kontakt sa agronomima i savetodavnim službama.

  Ministar Bogosavljević Bošković je danas posetila i hladnjaču u selu Međuhana.

   

  Foto Tanjug/J. Pap, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com