• Ekonomija

  Министарка Зорана Михајловић: власти у Нишу нису способне да управљају аеродромом “Константин Велики“; руководство аеродрома одговорило на оптужбе министарке подобне свим режимима

  Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Зорана Михајловић и некадашња висока функционерка Г17, а сада потпредседница СНС-а изјавила је да власти у Нишу ни пословодство нишког аеродрома „Kонстантин Велики“ нису способни да управљају тим предузећем.

  „Јучерашњи ‘фејк њуз’ да Влада Србије није одобрила продужетак уговора за 36 радника на нишком аеродрому најбољи је доказ да ни Град Ниш ни пословодство аеродрома нису способни да управљају овим, за Србију стратешки важним, предузећем“, казала је Михајловић, саопштио је њен кабинет.

  Национална коалиција за децентрализацију (НKД), једна од чланица иницијативе „Не дамо нишки аеродром“, јуче је саопштила да је на нишком аеродрому 35 људи је остало без посла пошто Влада Србије није дала сагласност за продужење њихових уговора о раду.

  У саопштењу се наводи да су радници тог аеродрома потврдили да је пословодство на време упутило захтев градским властима за продужење уговора о раду, али да не знају да ли је тај захтев прослеђен Влади Србије у складу са процедуром.

  По писању београдских медија комисија Владе Србије за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање, на седници 27. априла, дала је сагласност за продужење уговора за 36 запослених нишког аеродрома, који су ангажовани на пословима опслуживања путника, робе и ваздухопловства.

  Та информација је потврђена и у кабинету градоначеника Ниша.

  Зорана Михајловић је казала да „препуцавање пословодства аеродрома у Нишу и челника тог града директно угрожава функционисање аеродрома, угрожава грађане и безбедност“.

  „Њихова неспособност показује да су спремни чак и да доведу у питање одвијање авио-саобраћаја у Нишу“, казала је Михајловић.

  Министарка је истакла да је њу изненадило то што ни градске власти ни пословодство аеродрома нису одреаговали на информацију која је изашла у јавност, да радници задужени за безбедност не могу или неће да обављају свој посао, што директно угрожава безбедност аеродрома.

  „То директно угрожава безбедност путника који треба да полете с овог аеродрома или слете у Ниш и представља узнемиравање јавности“, истакла је Михајловић.

  Она је оценила да „уколико је град Ниш заиста способан да управља аеродромом који је градско јавно предузеће, онда им комисија Владе Србије која одобрава нова запошљавања није потребна, већ могу једноставно прерасподелом запослених у градској администрацији да реше питање 36 радника аеродрома“.

  Премијерка Србије Ана Брнабић потврдила је да је Влада потврдила одлуку Kомисије за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање да се одобри продужење уговора за 36 радника нишког аеродрома „Kонстантин Велики“.

  Она је новинарима казала да је могуће да та одлука још није достављена нишком аеродрому, због чега су се у јавности појавиле информације да радницима нишког аеродрома није продужен уговор.

  Одговор Надзорног одбора и директора нишког аеродрома

  Надзорни одбор и директор Јавног предузећа „Аеродром Ниш“ у заједничком саопштењу су навели да, у сарадњи са градским руководством Ниша, предузимају све мере како би се обезбедио несметан развој ваздушног саобраћаја на аеродрому „Kонстантин Велики“.

  Реагујући на наводе потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић о угрожености безбедности ваздушног саобраћаја на аеродрому „Kонстантин Велики“, руководство аеродрома је саопштило да са градоначелницима Ниша – Зораном Перишићем и сада Дарком Булатовићем – четири године сарађују беспрекорно и да су резултати видљиви.

  „Аеродром послује без икаквих субвенција, нема ни динара кредита, спроводи јавне набавке опреме за више од 300.000 евра и то од сопствених средстава и бележи историјски раст броја путника. Те 2014. аеродром је био пред банкротом, у дуговима од око милион евра, са 1.335 путника без редовног ваздушног саобраћаја и са четири неисплаћене зараде запосленима који су због тога штрајковали, а данас је то најстабилније јавно предузеће у Нишу“, подсећа се у саопштењу.

  Додаје се да не постоје никакви проблеми на релацији Град Ниш – ЈП „Аеродорм Ниш“ и да покушаји да се резултати оспоре стварају климу која штети пословању аеродрома.

  „Ми смо презадовољни сарадњом са градским руководством које у потпуности разуме ситуацију у којој се налазимо“, саопштено је.

  У саопштењу се наводи да је ЈП „Аеродорм Ниш“ благовремено, 30. марта, доставио обрасце са захтевом за одобрење продужења уговора, а да је Град Ниш те захтеве доставио надлежном Министарству за локалну самоуправу.

  „Дана 1. маја запосленима на одређено време није продужен уговор о раду јер није стигла сагласност надлежне комисије, те су радници потписали уговор са агенцијом која врши услуге ЈП ‘Аеродром Ниш’ и наставили са радом“, пише у саопштењу.

  Додаје се да руководство аеродрома још увек чека документ надлежне комисије о одборавању захтева за запошљавање 35 радника.

  Извор: Тањуг, Н1

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com