Gradovi

Ministarstvo: Etihad nam učinio uslugu

BEOGRAD – Ministarstvo privrede saopštilo je danas da su netačne informacije u javnosti o otpisu duga Er Srbije prema aerodromu „Nikola Tesla“, objašnjavajući da je Etihad učinio uslugu državi i pristao da se obaveza investicije države „prebije“ sa troškovima prema aerodromu u iznosu od 22,3 miliona dolara.

Ministarstvo privrede ističe da su pre dve godine, kada je formirano novo preduzeće Er Srbija, država Srbija i Etihad dogovorili način izmirenja starih dugova kompanije JAT ervejz, kao i finansijske obaveze Republike Srbije i Etihad ervejz kao osnivača nove kompanije.

„Ugovorom između Republike Srbije, Etihad Airways PJSC i Air Serbia a.d. Beograd, precizno je propisano kako i na koji način sva tri potpisnika učestvuju u finansijskom poslovanju nove kompanije“, navodi se u saopštenju.

Srbija se obavezala ugovorno da smanji gotovinske troškove poslovanja, odnosno Etihad je pristao da se obaveza investicije države „prebije“ sa njihovim troškovima prema aerodromu „Nikola Tesla“, čime je Etihad zapravo učinio uslugu državi i time prihvatio da nemamo investiranje gotovog novca.

Navedenim zaključkom daje se preporuka aerodromu da otpiše dug u iznosu od 22.203.917,93 dolara, čime se u celini ispunjavaju preuzete obaveze po članu Okvirnog ugovora o transakciji sa 31. decembrom 2015. godine.

U budžetu za 2016. planirane su i poslednje finansijske obaveze u skladu sa ugovorom za Er Srbiju i od 2017. godine kompanije počinje da posluje samostalno.

Mreža KRIK objavila je danas da je Vlada Srbije zatražila od beogradskog aerodroma otpust više od 22 miliona dolara duga koji je napravio avioprevoznik Er Serbia.

Kako KRIK navodi u tekstu, 30. decembra Vlada Srbije odlučila je da pomogne aviokompaniji „Er Srbija“ .

Ta pomoć, kako tvrdi KRIK, nanosi štetu beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ koji je u državnom vlasništvu i neće moći da naplati više od 2,3 milijarde dinara (22 miliona dolara) duga koji je Er Srbija napravila.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh