Gradovi

Ministarstvo: Funkcioneri ulaze u zakon o sistemu plata

BEOGRAD – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je danas da se, u skladu sa zahtevima javnosti i Svetske banke, radi na izradi rešenja kako bi se funkcioneri, naročito oni u izvršnoj vlasti, uvrstili u Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Kako je navedeno, to pitanje je naišlo na pravne poteškoće, s obzirom na nepostojanje jedinstvene regulative koja određuje status funkcionera, a cilj je da se njihove zarade ograniče srazmerno nivou odgovornosti.

Taj zakon neće uređivati plate onih funkcionera koje su u dosadašnjim reformskim procesima već uređene posebnim zakonima, u skladu sa evropskim standardima, i koje predstavljaju garant njihove nezavisnosti, poput sudija, Zaštitnika građana…

Koncept Nacrta zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru izmenjen je tako što se uporedivost poslova postiže najpre razvrstavanjem u 12 platnih grupa, za koje zakon utvrđuje i kriterijume razvrstavanja, kao i opšte opise platnih grupa, stoji u saopšstenju.

Dodaje se da je razrađena i matrica sa rasponom koeficijenata platnih grupa i platnih razreda, što značajno unapređuje transparentnost procesa kojim će se, u skladu sa tim zakonom, zarade u državi međusobno usklađivati.

Takođe, u cilju potpune transparentnosti i uporedivosti, Nacrt zakona obavezuje Ministarstvo državne uprave da redovno objavljuje i ažurira Katalog radnih mesta, odnosno zvanja i funkcija.

Tim katalogom, precizira se, popisani su svi poslovi koji se obavljaju na radnim mestima u javnom sektoru, a takođe će sadržati i popis zvanja, i položaja državnih službenika i službenika u organima autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave, popis svih funkcija, platne grupe i platne razrede, uzimajući u obzir korektivne koeficijente, u koja su svrstana radna mesta, zvanja, položaji i funkcije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh