• Novosti online

  Министарство културе и информисања: Општине морају да издвајају више новца за медије

  Beograd, Ministarstvo kulture NOVOSTI DANA.RSМинистарство културе и информисања оценило је данас да је минимум новца који треба гарантовати медијима у локалним самоуправама један одсто буџета, односно чак три пута више него што су градови и општине у просеку издвајали за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

  „Имајући у виду чињеницу да су издвајања за медије у локалним самоуправама пре повлачења државе из власништва у медијима на основу Закона о јавном информисању и медијима била вишеструко већа, Министарство културе и информисања сматра да је минимум новца који треба гарантовати медијима један одсто буџета, што је троструко више од овогодишњег просека“, наведено је у саопштењу.

  Истраживање које је то министарство спровело у општинама и градовима у Србији показало је да је за суфинансирање пројеката од јавног интереса у области информисања било издвојено од 0,01 до 2,81 одсто, односно у просеку 0,37 одсто буџета за ову годину.

  Само 18 градова и општина у буџету за 2017. годину определило је измедју један и два одсто за пројектно суфинансирање медија.

  Рекордер по додели новца пореских обвезника за медије је Нови Пазар са 2,81 одсто буџета (56,4 милиона динара), а следи Ковачица која је планирала 2,1 одсто годишњих расхода (15 милиона динара) за медијске конкурсе.

  Општине Гаџин Хан, Костолац, Рековац и Смедеревска Паланка одговориле су Министарству културе и информисања да за пројектно суфинансирање медија нису планирали средства, док из Пожаревца, Ариља, Житорадје, Ћићевца и Прибоја нису одговорили Министарству културе и информисања.

  У апсолутном износу највише новца за медије издваја Београд 76 милиона динара, што је свега 0,08 одсто буџета главног града.

  „Министарство културе и информисања залагаће се да се изменама Закона о јавном информисању и медијима и Законом о буџету за 2018. годину обезбеде додатни трансфери локалним самоуправама за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, како би локалним медијима било на располагању најмање један одсто буџета општина и градова“, додаје се у саопштењу.

  фото: Новостидана.рс

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com