Gradovi

Ministarstvo od Turske traži zvaničnu informaciju

BEOGRAD – Srbija je od Turske zatražila zvaničnu informaciju o nedavnim napisima u turskim medijima o navodnom angažovanju srpskih snajperista na strani kurdske organizacije PKK, kao i o tome da je u turskom mestu Suru navodno uhapšen srpski agent.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova Srbije se navodi da je od Turske zatraženo i da preduzme mere u cilju zaustavljanja negativne medijske kampanje koja je u toj zemlji pokrenuta protiv Republike Srbije.

Ovi zahtevi su, kako se navodi, turskoj strani upućeni u cilju sprečavanja negativnih posledica po ugled Srbije kao i na sveukupne bilateralne odnose.

Ambasador Srbije u Ankari Danilo Vučetić je, kako se navodi, tim povodom danas obavio razgovor u Ministarstvu inostranih poslova Turske.

Istim povodom u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je pozvan ambasador Republike Turske u Srbiji Kemal Bozaj.

U saopštenju se podseća da su turski zvaničnici su tvrdnje o srpskim snajperistima nazvali spekulacijama i neistinama, a nisu potvrdili ni napise o navodnom hapšenju predstavnika srpske tajne službe u Turskoj.

Ambasada Srbije u Turskoj je, naime, u nedelju od turske vlade zatražila zvaničnu informaciju o navodima turske vlade, kako bi relevantni turski i srpski zvaničnici mogli da sarađuju na razjašnjenju pomnutih tvrdnji.

„Srbija je donela zakon koji oštro kažnjava bilo kakvu aktivnost te vrste. Ovakve tvrdnje se u svakom slučaju ne mogu, niti ih treba dovoditi na bilo koji način u vezu sa zvaničnom politikom ili aktivnostima Srbije i njenih institucija“, navedeno je u saopštenju ambasade koje je bilo prosleđeno turskim medijima.

Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova Turske Efkan Ala odbacio je juče tvrdnje da je na jugoistoku te zemlje uhvaćen srpski snajperista koji se borio na strani ekstremista Radničke partije Kurdistana (PKK), javili su turski mediji.

Nekoliko provladinih listova i novinskih agencija objavilo je prošle nedelje priču o tome da je u jugoištočnoj provinciji Sirnak, navodno, uhvaćen jedan srpski snajperista, a da je jedan snajperista koji je nedavno ubijen u istoj oblasti bio Srbin, prenosi turski list Zaman.

Turski mediji su ranije, takođe, preneli da su do sada turske snage bezbednosti ubile trojicu srpskih snajperista, pozivajući se na obaveštajne izveštaje.

U izjavi novinarima, ministar Ala je reagovao na te tvrdnje i rekao da to nije tačno.

„To nije istina. Bilo je stranih snajperista kao što je rekao naš premijer. Izveštaji o snajperisti iz zemlje koju ste pomenuli su spekulacija. Mi ne objavljujemo nacionalnosti boraca“, rekao je Ala, navodi list.

Ministar je dodao da povremeno može doći do ilegalnih prelazaka iz Sirije u Tursku uprkos merama bezbednosti i to zbog nestabilnog stanja u kojem se Sirija nalazi, ali, rekao je, oni koji pređu ilegalno uglavnom budu uhapšeni.

Foto Tanjug, S. Radovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh