• Novosti online

  Ministarstvo odbrane reagovalo na kritiku komesarke Saveta Evrope za ljudska prava

  Ministarstvo odbrane je povodom izjave komesarke Saveta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović večeras saopštilo da se „u Srbiji knjige ne zabranjuju“.

  Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, kritikovala je danas Ministarstvo odbrane Srbije zbog organizovanja promocije knjige „Tuzlanska kapija režirana tragedija“ u kojoj se, kako je ukazala, „falsifikuju činjenice o zločinu“ koji se 1995. dogodio u BiH.

  „Ministarstvo odbrane izražava žaljenje jer je uvažena komesarka propustila da se oglasi kada je oslobodjen Naser Orić, dokazani ubica Srba, baš kao što nije uvidela potrebu da osudi i traži odgovornost za izjavu Emira Suljagića direktora Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici u kojoj kaže da je ‘Jasenovac četnička izmišljotina’ i da su ‘Časni bošnjaci iz Handžar divizije propustili priliku da reše četnike, zato nam je to ostavljeno u amanet’ „, navodi se na sajtu ministarstva.

  Ministarstvo navodi da je „šteta što Dunja Mijatović ne traži da se sazna ko je u Srebrenici pokušao da ubije Aleksandra Vučića ili ko je lagao da se na Kosovu Šiptari truju jednonacionalnim otrovom iz Srbije“.

  „Umesto da traga za istinom, Dunja Mijatović napada Ministarstvo odbrane zato što se u Domu Vojske raspravljalo o knjizi koju nije izdalo Ministarstvo odbrane. Svaki pokušaj drugačijeg vidjenja gradjanskog rata u BiH je veliki zločin ako dolazi od Srba. Ministarstvo odbrane na to neće pristati i zato je omogućilo da autor knjige i ljudi koji su učestvovali u istraživanju čitavog slučaja iznesu svoj stav“, navode iz tog ministarstva.

  U tekstu objavljenom i na sajtu Ministarstva odbrane, navodi se i da su „Srbi mnogo puta bili i još uvek jesu žrtve dvostrukih standarda i često im se i sudilo i sudi za tudje zločine. Srbija neće zabranjivati knjige, to je tradicija nekih drugih naroda“, te su preporučili komesarki da pročita knjigu koju je kritikovala.

  Lokalne grupe za ljudska prava i bošnjački zvaničnici takodje su kritikovali Ministarstvo odbrane Srbije zbog sinoćne promocije knjige Ilije Brankovića „Tuzlanska kapija režirana tragedija“ u Domu Vojske Srbije.

  Mediji u BiH navode da se u toj knjizi osporava presuda Suda BiH kojom je Novak Djukić osudjen na 20 godina zatvora.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com