Gradovi

Ministarstvo: Turski sud sutra odlučuje vraćanju dece majci

BEOGRAD – Troje dece beograđanke Slavice Burmazović izjasnilo se pred turskim porodičnim sudom u Mersinu da žele da žive sa majkom u Srbiji, a ne sa ocem Ejupom Jundžuom koji ih je 18. avgusta 2015. godine oteo i bez saglasnosti majke odveo u Tursku, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu pravde Srbije koje je u stalnoj komunikaciji sa tamošnjim pravosuđem povodom ovog slučaja.

Porodični sud u Mersinu je za sutra zakazao izricanje prvostepene presude povodom zahteva za vraćanje dece majci, nakon jučerašnjeg ročišta na kojem je saslušao maloletnu Esmu (11), Ajšu (10) i Tarika (4), njihovog oca, njegovu zakonitu suprugu Turkinju, sa kojom takođe ima decu i njihovu komšinicu.

Tokom ročišta deca su uz prevodioca i u prisustvu psihologa i pedagoga rekla da žele da se vrate majci u Srbiju.

Njihov otac je, prema dopisu o saslušanju koji je dostavljen Ministarstvu pravde, osporavao da je odveo decu iz Srbije bez saglasnosti majke, a odbio je i predlog suda za medijaciju povodom odluke o starateljstvu.

On je tokom saslušanja tvrdio da je bivšoj nevenčanoj supruzi nudio da dolazi u Srbiju i da joj je jednom kupio kartu, ali da ona nije htela da dođe.

Međutim, kada je obavešten da su se deca izjasnila da žele da se vrate majci u Srbiju, on je rekao da ih razume jer su mala i majka im je potrebna.

Ročištu su prusustvovali i predstavnici iz srpske ambasade.

Dan ranije, 8. marta predstavnici srpske ambasade u Turskoj posetili su decu u školi pričali sa njima oko sat vremena.

Deca su im rekla – isto što i majka, da imaju loš tretman od maćehe, da je starija ćerka završila u bolnici zbog loše ishrane, da ih otac tuče i da im je zabranjen kontakt sa majkom.

Međutim deca su u nekoliko navrata uspela preko direktorke škole u Turskoj da se čuju sa majkom, navode u Ministarstvu.

Jundžu je, ikao državljanin Turske uspeo da letos pređe granicu na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ i izvede ih iz zemlje, sa srpskim pasošima, a da mu niko nije tražio saglasnost drugog roditelja, a koja je obavezna.

freeimages.com, Marcelo Gerpe

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh