• Ekonomija

  Ministarstvo: Vraćene dve pošiljke breskve iz Rusije

  BEOGRAD – U toku ove godine dve pošiljke svežih breskvi vraćene su u Srbiju iz Ruske Federacije zbog prisustva takozvanog „breskvinog smotavca“, kažu u Upravi za zaštitu bilja i navode da je obavljena fitosanitarna kontrola vraćenih pošiljaka pri čemu nije utvrđeno prisustvo tog štetnog organizma.

  Svaka pošiljka koja se vraća u našu zemlju podleže kontroli fitosanitarne inspekcije, a ako se ovom kontrolom utvrdi prisustvo štetnog organizma koji nema karantinski status za teritoriju Srbije, pošiljka se pušta u promet ili se naređuju adekvatne mere (npr. industrijska prerada), navode u Ministarstvu.

  „U slučaju da se pronađe karantinski štetni organizam naređuju se mere uništavanja kompletne pošiljke pod kontrolom fitosanitarnog inspektora“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

  Breskvin smotavac je insekt koji je prisutan na celoj teritoriji Srbije. Pored breskve oštećuje i krušku, dunju, jabuku, kajsiju, šljivu.

  Na našem proizvodnom području zastupljena je na svim lokalitetima gajenja breskve, a prvi put je zabeležena 1947. godine.

  Kod nas spada u ekonomski štetne organizme, dok na delu teritorije Ruske Federacije predstavlja karantinski štetni organizam čije je unošenje zabranjeno.

  Foto www.freeimages.com/ Paul Pasieczny

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com