Gradovi

Ministarstvo zdravlja: Srbija smanjila smrtnost novorođenčadi

BEOGRAD – Zahvaljujući smanjenju smrtnosti novorođenčadi i boljeg pritupa uslugama zdravstvene zaštite, Srbija je na listi evropskih zdravstvenih sistema za tri pozicije bolja u odnosu na 2014. godinu i zauzima 30 poziciju, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se navodi da je to navedeno u ovogodišnjem izveštaju EHCI – Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa.

Srbija je ostvarila 81 bod više nego prošle godine što, prema rečima ocenjivača iz EHCI, predstavlja najveći pomak koji je do sada ostvarila i jedna država u Evropi.

EHCI analizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora, koji uključuju oblasti kao što su prava i obaveštenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi lečenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

Srbija je do prošle godine u tom istraživanju ocenjivana kao poslednje plasirana država u Evropi, navodi se u saopštenju i dodaje da su osam zemalja, sve iz Zapadne Evrope, osvojile su više od 800 od maksimalnih 1.000 bodova.

Iza njih na lestvici sa nešto manje bodova našle su se druge četiri razvijene zemlje (Danska, Švedska, Francuska i Austrija), koje iz različitih razloga, navodi se, nisu u potpunosti dostigle ovakav rezultat.

Prva na listi od zemalja iz centralno-istočne Evrope je Češka koja trenutno zaostaje iza Austrije za samo 14 poena.

Holandija je i dalje zemlja koja ima najbolji sistem zdravstvene zaštite u Evropi i jedina je zemlja koja je prvi put, za 11 godina merenja tog indeksa osvojila više od 900 poena.

Sistemi zdravstvene zaštite u Evropi pokazuju konstantno poboljšanje, uprkos signalima upozorenja usled strogih mera štednje u uslovima finansijske krize, starenja stanovništva i migrantske krize.

Stope preživljavanja u slučajevima srčanih oboljenja, moždanog udara i kancera su u porastu, navodi se u saopštenju.

Stopa smrtnosti novorođenčadi, koja je možda najtransparentniji pojedinačni indikator, nastavlja da se smanjuje i to je glavni zaključak Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) za 2015. godinu, koji je danas objavila kompanija Health Consumer Powerhouse (HCP) Ltd.

To istraživanje se sprovodi od 2005.godine i predstavlja vodeće poređenje za procenu funkcionisanja nacionalnih sistema zdravstvene zaštite u 35 zemalja, zaključuje se u saopštenju.

Foto Tanjug, T. Valič/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh