Politika

Ministarstvo zove mladiće: Evidentirajte se

vojskaFoto: Ministarstvo odbrane

Mladići rođeni 1998. godine i starijih godišta, koji iz određenih razloga nisu uvedeni u vojnu evidenciju,pozvani su da se jave centrima Ministarstva odbrane u svojim gradovima i regulišu tu zakonsku obavezu, navodi se u saopštenju.

Potrebno je na uvid poneti ličnu kartu, a ukoliko je lice ne poseduje – uverenje o državljanstvu Republike Srbije ili izvod iz matične knjige rođenih.

Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju traje do kraja februara, posle čega će biti upućivani pojedinačni pozivi svima koji se nisu odazvali.

Mladići koji žive u inostranstvu svoje pravo i zakonsku obavezu ispunjavaju u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu u zemlji boravka, navodi Ministarstvo odbrane.

Oni koji se ne odazovu pozivu za upis u vojnu evidenciju podležu prekršajnoj odgovornosti po članu 126. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Ako vojni obveznici ne izvrše svoju zakonsku obavezu, a to je da budu uvedeni u vojnu evidenciju, teritorijalni organi Ministarstva odbrane ne mogu im izdavati potvrdu – uverenje o regulisanoj vojnoj obavezi, poput odobrenja boravka u inostranstvu ili otpusta iz državljanstva.

Za sve one koji to žele, posle evidentiranja je omogućeno dobrovoljno služenje vojnog roka, a kasnije i napredovanje u profesionalnom sastavu Vojske Srbije.

Time se stiču brojne prednosti, među kojima je i zasnivanje stalnog radnog odnosa, navodi Ministarstvo.

Mladići se mogu uvesti u vojnu evidenciju u svim centrima Ministarstva odrane za lokalnu samoupravu, svakog radnog dana u vremenu od 09.00 do 14.00 časova.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh