Novosti online

Ministri EU: Razgovaraćemo još sa Srbijom o vizama i migrantima, ali suspenzija se ne isključuje

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije razmotrili su danas u Luksemburgu uzroke trostrukog povećanja priliva migranata u EU preko Srbije i stavili do znanja da će s Beogradom još razgovarati o usaglašavanju s celokupnim viznim režimom Unije, ali su predočili da ne isključuju ni druge mere, a to je i ukidanje bezviznog režima Srbije s EU.

To su danas novinarima stavili do znanja Vit Rakušan, ministar unutrašnjih poslova Češke, predsedavajuće EU, i evropska komesarka za unutrašnje poslove i migraciju Ilva Johanson, naglasivši da se sa svim zemljama Zapadnog Balkana mora postići sporazum o usaglašavanju s viznim režimom EU i za zemlje koje nemaju slobodan pristup Uniji, i da su neke članice EU o tome već razgovarale sa vlastima Srbije.

Češki ministar je rekao da će posetiti Beograd da bi izdejstvovao „povoljne rezultate s tim u vezi“, uz opasku da je sa vlastima partnera na Zapadnom Balkanu uspostavljena dobra saradnja i da se očekuje da region u potpunosti usaglasi vizni režim s Unijom.

To je pitanje od bezbednosne važnosti za građane EU, istakao je Rakušan, podvukavši da „EU želi od Srbije rezultate i napredak na tom polju“, i da se ne mogu isključiti druge mere ako bi to izostalo, ali da je njihovo polazište „uvek, naravno, dijalog sa srpskim partnerima“.

Rakušan je rekao da će on i komesarka Johanson početkom novembra posetiti Zapadni Balkan, a važna razmena mišljenja će sa Srbijom i partnerima u regionu biti obavljena u sklopu Berlinskog procesa i sastanka u Pragu krajem oktobra, kao i na zasedanju s ministrima unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana potom u Tirani.

Ilva Johanson je podvukla da je trostruko povećan priliv migranata u EU preko zapadnobalkanske rute, ali i preko srednje Evrope, što je, imajući u vidu rat u Ukrajini, takođe bezbednosna pretnja Uniji.

Češki ministar je saopštio da su zvaničnici EU o tome razgovarali sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a kazao je i da taj problem mora biti razmotren i sa Tunisom, Indijom i Burundijem, čiji državljani najviše koriste bezvizni režim s Beogradom da bi preko Srbije lakše došli u Uniju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh