Gradovi

Ministri EU u ponedeljak o produženju pograničnih kontrola

BRISEL – Ministri unutrašnjih poslova EU razgovaraće u ponedeljak u Amsterdamu o opcijama za produžavanje privremenih pograničnih kontrola u Šengen zoni kako bi se kontrolisao priliv migranata, najavila je danas portparolka Evropske komisije.

„Još nismo pokrenuli taj mehanizam… (ali) takva mogućnost postoji i Komisija je spremna da je iskoristi ako treba“, rekla je ona, govoreći o eventualnom produženju kontrola na dve godine, prenosi Rojters.

Kako je dodala, EU još nije u takvoj situaciji, ali će ministri unutrašnjih poslova u ponedeljak u Amsterdamu imati prilike da razgovaraju o tome.

„Na agendi su koraci koje bi trebalo preduzeti ili koji će morati da budu preduzeti kada se približimo isteku maksimalnog perioda produženja u maju“, rekla je ona na redovnoj konferenciji za novinare.

Nemačka, glavno odredište za ljude koji pristižu u Evropu u jeku najgore migracione krize na kontinentu posle više decenija, jedna je od nekoliko evropskih zemalja koje su ponovo uvele privremene pogranične provere radi bolje kontrole migracijskih tokova.

Te privremene pogranične kontrole ističu u maju, što znači da moraju da budu ili ukinute, ili produžene na dve godine ukoliko Berlin kaže da „trajni propusti“ na spoljnim granicama Šengena to opravdavaju, zaključuje britanska agencija.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh