• BG

  Ministri kulture Srbije i Slovenije razgovarali o predmetima kulturnog nasledja

  Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i ministar kulture Slovenije Anton Peršak razgovarali su danas u Ljubljani o pitanjima u vezi sa predmetima kulturnog nasledja koji se nalaze u institucijama kulture u obe zemlje.

  Vukosavljević i Peršak razgovarali su o jačanju saradnje u ostalim oblastima kulture i umetnosti, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

  Obe strane su izrazile spremnost da pronadju najbolji modaliteti za dalje unapredjenje saradnje, navodi se u saopštenju.

  U Ljubljani je održan sastanak ekspertskih grupa Slovenije i Srbije o statusu predmeta, a razgovori će biti nastavljeni na sledećem zasedanju u drugoj polovini aprila u Beogradu.

  Slovenija zahteva od Srbije više od 300 umetničkih dela i istorijskih predmeta iz zbirki srpskih muzeja, zvaničnih rezidencija i državnih ustanova.

  Vlasti iz Ljubljane traže više od 200 slika i skulptura, desetine muzejskih predmeta, pa i filmove „Kekec“, „Bitka na Neretvi“ i „Zadah tela“.

  Ljubljana je zatražila da im se dela vrate prema sporazumu o sukcesiji koji su potpisale sve države nalednice.

  Predmet sporenja Srbije i Slovenije su i automobili Josipa Broza Tita koji su 1986. u Sloveniju otišli kao eksponati na revers, ali nikada nisu vraćeni u Beograd.

  Medju tim automobilima, koje Srbija potražuje, su Titov blindirani mercedes, Kadilak, Pakard, Kampanjola i Rols Rojs kabriolet.

  Stručnjaci navode da bi ti automobili mogli da privuku veliku pažnju u svet automobilskih muzeja, jer se takve kolekcije retko vidjaju, a neki od Titovih automobila imaju veoma zanimljive priče.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com