Svet

Ministri najavili uništavanje centara moći IS

Govoreći nakon razgovora u Parizu, američki sekretar za odbranu Ešton Karter izjavio je da je glavni cilj koalicije da razbije, ono što je nazvao „tumorom“ IS u Iraku i Siriji, „uništavanjem njena dva centra moći u Raki i Mosulu“.

Drugi cilj je „borba protiv metastaze tumora ISIL-a širom sveta“, kazao je Karter, koristeći drugi naziv za IS, preneo je AFP.

Rusija nije pozvana na sastanak u Parizu, gde su domaćini Francuska i SAD zahtevale da Moskva prestane sa bombardovanjem sirijskih opozicionih snaga koje se bore protiv IS.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je, međutim, u Cirihu da bi mirovni razgovori o Siriji mogli da počnu „u narednih nekoliko dana“ nakon njegovog sastanka sa američkim kolegom Džonom Kerijem.

„Rusi su na pogrešnoj stazi strateški i takođe u nekim slučajevima taktički“, istakao je Karter i dodao da „ne postoji osnova za širu saradnju“ sa Rusijom.

Lavrov je, s druge strane, poručio da je Rusija spremna da „bliže koordiniše svoje akcije“ sa koalicijom, kada je reč o dostavi humanitarne pomoći u Siriju.

Na sastanku u Parizu učestvovali su ministri odbrane SAD, Australije, Velike Britanije, Holandije, Francuske, Nemačke i Italije.

Karter je, takođe, najavio sastanak 26 ministara odbrane, koji će biti održan za tri sedmice u Briselu, na kome će zatražiti veću angažovanost u borbi protiv IS, navela je francuska agencija.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh