Gradovi

Ministri odbrane koalicije protiv IS danas u Parizu

PARIZ/TORONTO – Ministri odbrane država članica međunarodne koalicije čije snage se bore protiv Islamske države, sastaće se danas u Parizu kako bi razgovarali o jačanju napora u borbi protiv ove ekstremističke grupe.

Na sastanak nije pozvana Kanada, čiji je novi premijer Žastin Trudo najavio povlačenje šest kanadskih borbenih aviona iz misije, naveo je AP.

Trudo je rekao da saveznici razumeju da će Kanada pojačati vojnu obuku na terenu, čijih 69 specijalaca učestvuje u obuci Kurda na severu Iraka.

Ministar odbrane SAD Ešton Karter nije pomenuo prošle sedmice Kanadu u svom govoru u Fort Kembelu, država Kentaki, kada je rekao da će u Parizu razgovarati sa ministrima država koje imaju značajnu ulogu u koaliciji.

Karter je saopštio da će na sastanku učestvovati ministri odbrane Holandije, Francuske, Australije, Nemačke, Italije i Velike Britanije.

Ministar odbrane Kanade Hardžit Sadžan izjavio je danas da to nije jedini sastanak, dok iz američke administracije za sada nije bilo reagovanja, navela je američka agencija.

SAD su tražile od članova koalicije da pojačaju svoj vojni doprinos u borbi protiv IS Iraku i Siriji posle terorističkih napada u Parizu u novembru.

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan izjavio je u četvrtak da će na sastanku biti reči o načinima za „intenziviranje napora (koalicije) u Iraku i Siriji“ i dodao da postoje jasni znaci povlačenja ekstremista u Iraku.

Francuska je bila prva država koja se priključila vazdušnim udarima koalicionih snaga predvođenih SAD protiv IS u Iraku.

Nakon terorističkih napada u Parizu, francuski predsednik Fransoa Oland je pojačao francuske operacije protiv ekstremista, uključujući Siriju, koje čine oko 20 odsto napada koalicionih snaga.

Foto www.freeimages.com/ajosue79

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh