Gradovi

Ministri zapadnog Balkana u Beču o izbegličkoj krizi

Ministri zapadnog Balkana u Beču o izbegličkoj krizi

BEČ – Na inicijativu ministarke unutrašnjih poslova Austrije Johane Mikl-Lajtner i šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca, u Beču se danas okupilo 18 ministara zapadnog Balkana, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, kako bi razgovarali o situaciji duž balkanske rute.

Reč je o skupu koji je izazvao pažnju i pre održavanja, pošto je Grčka protestovala što nije pozvana, a Evropska komisija kritikovala jednostrane inicitaive pojedinačnih zemalja kad je reč o migrantima.

Ministri Mikl-Lajtner i Kurc dočekali su svoje kolege u zdanju Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije u kojem se održava skup.

Ministar Stefanović stigao je među prvima na ovaj skup, dok će šef srpske diplomatije Ivica Dačić naknadno da se pridruži zbog kašnjenja aviona.

Na konferenciju, na temu „Zajedničko upravljanje migracijom“, koja je počela nešto posle 10 sati, pozvani su ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Cilj skupa je usaglašavanje u vezi aktuelnih migracionih izazova u već dokazanom formatu Austrije i partnera sa Balkana.

Na skup su pozvane i zemlje koje čine Salcburški forum, a koje su pogođene situacijom na zapadnom Balkanu, kao što su Bugarska, Hrvatska i Slovenija.

Učesnici konferencije razgovaraće na prvom panelu o temama koje se tiču unutrašnje bezbednosti, kao što su upravljanje granicama, borba protiv krijumčara i ekstremizma.

Drugi panel baviće se temama koje su izazov za spoljnu politiku kao što su mere za borbu protiv uzroka za bekstvo, saradnja sa trećim zemljama i informacije o zemljama porekla.

Na radnom ručku će učestvovati i ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil, koji će sa ministrima sa Balkana razgovarati o „civilno-vojnoj saradnji i upravljanju granicama“.

Po završetku konferencije, nešto posle 13.15 sati, planirana je zajednička konferencija za štampu.

Srpski premijer Aleksandar Vučić zakazao je za danas posle podne, u 15 časova, sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, kako je saznao Tanjug u kabinetu premijera.

Prema nezvaničnim informacijama, tema zasedanja biroa je najnovija situacija sa migrantima na „balkanskoj ruti“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh