• BG

  MINS: Inspektori zaradjuju manje od čistačica u javnim preduzećima i prose

  Inspekcijske službe nezadovoljne položajem za koji smatraju da je degradirajući.

  MINS: Rade za manju platu nego mnoge čistačice u javnim preduzećima

  IAKO je cele prošle godine trajala javna rasprava o unapređenju njihovog položaja, inspektori u Srbiji do danas nisu osetili nikakav boljitak. Mreža inspektora Srbije (MINS) smatra da je prema njima i dalje nastavljen „maćehinski odnos“, jer su „inspektori degradirani i poniženi i kao stručnjaci i kao ljudi, što je u suprotnosti sa zadacima i očekivanjima postavljenim pred njih“.

  – Plata inspektora je oko 45.000 dinara, što je manje od zvanične prosečne plate na nivou Republike, odnosno veću platu od inspektora imaju i mnoge čistačice u javnim preduzećima – kaže Dragoman Paunović, predsednik MINS. – Teret stabilizacije javnih finansija i dalje, od čitavog javnog sektora, najviše puca po leđima inspektora. Na njima se štedi.

  Paunović ističe da se upražnjena mesta u inspekcijama već godinama ne popunjavaju, tako da su „inspektori opterećeni do granica fizičke i psihičke izdržljivosti“. On dodaje da jedan inspektor u Srbiji obavlja posao koji u zemljama EU obavljaju tri inspektora, pri čemu su oko deset puta manje nagrađeni.

  Inspektorima je bilo obećano povećanje plata u tekućoj godini za 20 procenata. Do toga nije došlo, jer je primena donetog zakona odložena za januar sledeće godine. Oni se, međutim, plaše da do toga ne dođe, jer u Zakonu stoji da „može doći do uvećanja plata“, što znači da i ne mora da se dogodi. Zakon o platama republičkih inspektora još nije ni donet.

  – Verujemo Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, jer je nedavno na njegovu inicijativu Vlada usvojila Uredbu kojom se omogućava inspektorima na lokalu i u pokrajini uvećanje plate do 20 odsto, počevši od zarada za avgust ove godine – kazao nam je Paunović. – Naša delegacija će u narednom periodu započeti dijalog sa rukovodstvima gradova i opština kao i Vladom Vojvodine i ukazati na značaj i posebnu odgovornost da se Uredba primeni na pravilan način, kako ne bi došlo do toga da u jednoj opštini uvećanje bude 10, u drugoj 15, a u trećoj 20 odsto.

  VEĆE PLATE TERENCIMA

  INSPEKTORI zahtevaju od rukovodstava lokalnih samouprava da sistem plata postave na principima poštenja i pravde. Odnosno da razlika u platama inspektora na terenu i službenika u kancelariji sa istom stručnom spremom mora biti 20 procenata.

  Izvor: Novosti

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com