Svet

Miro Kovač ministar inostranih poslova

U vladi nema ključnog ekonomiste Mosta nezavisnihlista profesora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ivana Lovrinovića, koji je poslednjih dana ušao u javni obračun ekonomskim idejama s hrvatskim poveriocima.

Domoljubna koalicija na čelu sa HDZ-om dobila je 14, a Most šest ministarskih mesta. Za Srbiju je interesantno da će, kako se i očekivalo, ministar inostranih poslova Hrvatske biti sekretar za međunarodne odnose HDZ i bivši hrvatski ambasador u Nemačkoj Miro Kovač. On je poslednjih meseci čest gost hrvatskih medija i u svojim nastupima je dosadašnju hrvatsku vladu optuživao da je Hrvatsku posvađala sa svim susedima, a neko veče je izričito obećao da će politika nove vlade prema susedima biti „kooperacija, a ne konfrontacija“. Kovač je Splićanin koji je diplomirao na pariskoj Sorboni i magistrirao na temu nacionalnih i evropskih politika zemalja članica EU. Čovek je od velikog poverenja šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Na ministarskoj funkciji će zameniti Vesnu Pusić.

Ako je Kovač u odnosu na susede i teme za koje je zainteresovana Srbija i Srbi u Hrvatskoj iznosio pomirljive stavove, novi ministar branitelja Mijo Crnoja ni slučajno nije. Hrvatski mediji su njegovu kandidaturu za to ministarsko mesto već bili skloni da upokoje zbog skandalozne najave da će, čim postane ministar, napraviti „registar izdajnika nacionalnih interesa Hrvatske“, a onda i „registar agresora“. Crnoja, koji je diplomirani novinar i inženjer saobraćaja ipak će biti ministar. Srbi u Hrvatskoj svakako ne spadaju u populaciju kojom će se direktno baviti Crnoja, ali su branitelji imali ambicije da daju ton politici prema temama koje su za Srbe u Hrvatskoj značajne. Crnojaje dosad radio u kriminalističkoj policiji i antiterorističkoj jedinici specijalne policije. Na mestu ministra zameniće Predraga Matića, čiju su smenu hrvatski branitelji tražili višemesečnim logorovanjem pred ministarstvom kome je bio ba čelu u zagrebačkoj Savskoj ulici.

Dr Ivan Lovrinović, ključni ekonomista Mosta nezavisnih lista, poslednjih je dana izazvao pravu buru u hrvatskoj javnosti zahtevima da se monetarna politika Hrvatske reformiše i drugi stub penzijskog osiguranja zamrzne. Njegove ideje, koje je branio oštrim istupima u javnosti i bile su deo programa Mosta, došle su u oštru koliziju s onim što su kao poželjno mandataru Oreškoviću prošle nedelje u Kicbilu izložili glavni hrvatski poverioci. Lovrinović je organizatora sastanka u Kicbilu, glavnog ekonomistu Unikredit banke Erika Nilsena, nazvao drugorazrednim službenikom strane banke koji bi da upravlja Hrvatskom. Lovrinović nije dobio mesto potpredsednika hrvatske vlade za privredu kako su mediji do poslednjeg časa očekivali.

U timu Tihomira Oreškovića ima još nekoliko zanimljivih kadrovskih rešenja – za ministarku socijalne politike i mladih izabrana je bivša opatica Bernardica Jurčević, a za buduće kulturne odnose između Srbije i Hrvatske mogao bi da bude interesantan izbor istoričara Zlatana Hasanbegovića za ministra kulture. Hasanbegović je član mnogih inicijativa za utvrđivanje komunističkih zločina naročito prema muslimanima,a član je i Nadzornog odbora Počasnog blajburškog voda.

Na kadrovsko listi Tihomira Oreškovića u oči pada još jedan detalj, većina ministara ima bar po troje dece, a ministar ekologije Slaven Dobrović sedmoro. Demografija će, bar prema programu Domoljubne koalicije, biti jedna od važnijih tema kojima će se baviti nova hrvatska vlada.

Koji će tačno ekonomski program sprovoditi nova hrvatska vlada još nije poznato. Glavnim problemom Hrvatske smatra se njen veliki javni dug i s nestrpljenjem se očekuju prvi potezi nove vlade kojim bi on trebalo da bude stavljen pod kontrolu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh