• BG

  Miroslav Ivanović: Oliverova porodica ne očekuje previše od sudjenja u Prištini

   

   

  Iako se u medijima naglašeno kvalifikuje kao sudjenje za ubistvo Olivera Ivanovića, ovo sudjenje neće otkriti nalogodavce i izvršioce, ocenio je za portal Kossev.info brat Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović.

  Danas je u Osnovnom sudu u Prištini nastavljeno sudjenje optuženima za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića. Sada se sudi prema trećoj dopunjenoj optužnici kosovskog specijalnog tužilaštva.

  „Ovim sudjenjem se ne sudi ni izvršiocu, ni nalogodavcu, ni nekim ozbiljnim pomagačima u ubistvu. U ovom sudjenju se sudi nekoj grupi ljudi za krivična dela koja su oni, pretpostavljam, izvršili i koja se na neki način samo dotiču samog dogadjaja ubistva“, rekao je Miroslav Ivanović.

  Upravo u ovom leži i mogući razlog, dodao je on, zašto porodica i nije previše zainteresovana za ovo sudjenje.

  „Ovo sudjenje je za nas interesantno samo utoliko ukoliko bi se na samom sudjenju došlo do nekog podatka koji bi vodio ka nekoj drugoj glavnoj priči – ubistvu. Kada izvršioci dela i nalogodavci sa bilo kakvom pozadinom, pomagači u svemu ovome, budu seli na optuženičku klupu, sigurno će interesovanje porodice biti znatno veće“, rekao je brat Olivera Ivanovića.

  Po njegovim rečima, optužuju se neka lica za pomaganje, medjutim, pri tom se ne govori o tome kome se pomaže i na koji se način pomagalo, tako da su to dileme sa kojima se ne može ući u postupak.

  „Malo je verovatno da bi u toku samog sudjenja moglo da dodje do obrta, van navoda koji su uključeni u samu optužnicu“, ocenjuje Ivanović koji je sudija apelacionog suda u penziji.

  Rekao je da će porodica biti na svakom ročištu i predstavljena punomoćnikom, ali da očekuje da će se sudjenje završiti onako kako je i počelo.

  „Čak i laiku se nameće od samog starta jedno pitanje: Ako se obratite nekome i kažete da je pomagao u izvršenju dela, normalno je da morate izgovoriti kome je pomagao, i kako mu je pomagao? To su odgovori na pitanja koja su neizostavna i bez toga ne znam kako se uopšte ulazi u kvalifikaciju dela“, rekao je on za Kossev.info.

  Iskaz u svojstvu oštećenog pred sudom u Prištini danas je dao najstariji sin ubijenog Olivera, Nikola Ivanović, a u sredu će svedočiti Oliverova nevenčana supruga Milena Popović.

  „Porodica Olivera Ivanovića zaslužuje istinu i pravdu. Mi želimo da pravda bude sprovedena i da krivci budu kažnjeni. Sud će utvrditi ko su krivci, a ko nisu. Pridružujemo se krivičnom gonjenju“, kazao je Nikola Ivanović.

  Prema trećoj optužnici, šest osoba se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

  Optuženi se terete i za krivična dela „teško ubistvo“, „učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja“.

  I u trećoj optužnici Specijalnog tužilaštva pominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vodje kriminalne grupe koja se dovodi u vezu s ubistvom Ivanovića.

  Oni, medjutim, nisu obuhvaćeni optužnicom zbog toga što kosovsko zakonodavstvo ne dozvoljava sudjenje u odsustvu, a zbog čega je ujedno avgusta 2020. godine i podnet nalog za hapšenje Radoičića.

  Isti ovaj nalog, medjutim, ukinut je početkom godine, a po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova upućenom Osnovnom sudu u Prištini.

  Kako su tada naveli iz Specijalnog tužilaštva obrazlažući ovaj zahtev – reč je o „unutrašnjoj i poverljivoj stvari o čemu se ne mogu izjasniti“.

  Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. sa više hitaca u ledja, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com