Gradovi

Mirović na Forumu o privrednoj saradnji Srbije i Republike Srpske

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je danas Drugom forumu o privrednoj saradnji Republike Srbije i Republike Srpske, koji se u organizaciji Razvojne agencije Srbije i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske, održava u Master centru Novosadskog sajma.

NOVI SAD – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je danas Drugom forumu o privrednoj saradnji Republike Srbije i Republike Srpske, koji se u organizaciji Razvojne agencije Srbije i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske, održava u Master centru Novosadskog sajma.

Mirović je nazvao saradnju Republike Srbije i Republike Srpske na svim poljima pa i na privrednom prirodnom, istakavši da takvu vezu one ostvaruju ne samo zbog Sporazuma o specijalnim odnosima ili zbog geografske povezanosti, već i zbog neraskidive bliskosti naroda, koji u njima živi.

„To je najdublja veza kojoj bilo kakav politički inženjering, a mnogo je takvih inžinjeringa bilo, ne može ništa“, rekao je Mirović i dodao da se mora raditi pre svega na konkretnom povezivanju privrednika, institucionalnom povezivanju i povezivanju lokalnih samouprava u okviru već postojećih projekata.

On je naglasio da pomenuti forum vidi kao mesto okupljanja privrednika, mesto komunikacije i eventualno konkretnih ugovara, jer od privrednog povezivanje zavisi potencijal i jedne i druge republike.

Mirović je rekao da je robna razmena Srbije i Republike Srpske u 2015. godini premaddila 560 miliona evra i podsetio da je značajan udeo u tome imala i privreda Vojvodine, pre svega njen poljopvrivredni i prehrambeni segment.

Prema njegovim rečima posebno se mora posvetiti pažnja zajedničkom nastupu prema evropskim fondovima, jer toga do sada nije bilo u dovoljnoj meri, a to se, pre svega, odnosi na Sremski okrug i na opštine iz Republike Srpske koje su mu najbliže.

„Poseban značaj ima projekat izgradnje deonice autoputa Novi Sad – Ruma – Šabac sa tunelom kroz Frušku goru, što će doprineti i boljoj vezi Republike Srpske i Vojvodine“, rekao je Mirović.

On je najavio da će na forumu biti predstavljen i projekat podrške povezivanju privrede i naučnoistraživačkih ustanova, koji Pokrajinska vlada uvodi kao potpunu novinu.

U okviru tog projekta, kako je pojasnio, u 2017. godini sa 70 miliona dinara će biti podržani privredni subjekti da patente, projekte ili strateške dokumente, uzimaju od naučnoistraživačkih ustanova, što je, kako je naglasio, u razvijenom svetu odavno praksa.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je glavno očekivanje da će Forum, koji ima i međunarodni karakter, za rezultat imati ispunjavanje konkretnih ciljeva na planu privredne saradnje koju ostvarujemo.

Direktor Razvojne agencije Željko Sertić je između ostalog, naglasio značaj privredne saradnje Republike Srbije i Republike Srpske, koju je, kako je rekao, institucionalno pokrenuo predsednik Pokrajinske vlade, i koja je u ovom trenutku iza sebe ima čak 400 bilateralnih susreta.

Regionalna konferencija o razvoju posebnih vidova turizma

Dvodnevna regionalna konferencija o razvoju posebnih vidova turizma, koji mogu biti u funkciji lokalnog ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine, počela je danas u Novom Sadu, a njenom otvaranju prisustvovao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Obraćajući se prisutnima on je rekao da postoje najmanje dva razloga zbog kojih su Novi Sad i Vojvodina pravo mesto za održavanje jedne takve konferencije.

„Prvi je što je Pokrajinska vlada baš razvoj turizma kao jedan od kljucnih faktora ukupnog ekonomskog razvoja svrstala u svoje glavne prioritete u naredne četiri godine. Drugi leži u činjenici da Vojvodina ima izuzetne uslove upravo za razvoj niskokarbonskog turizma, odnosno zelenog turizma, koji je i tema ove konferencije“, rekao je Mirović.

Po njegovim rečima, u Vojvodini postoje čak 134 područja prirode pod različitim stepenima zaštite, sa bogatim biodiverzitetom, a neka od tih područja su i pod međunarodnom zaštitom.

Sve su to, kako je istakao predsednik Pokrajinske vlade, izvanredni resursi za razvoj upravo niskokarbonskog, zelenog ili ekoturizma, ali i za lokalni ekonomski razvoj, jer, njihov sastavni deo je i raskoš okolnih vojvođanskih mesta sa veoma dobro očuvanom starom panonskom arhitekturom, tradicionalnim zanatima, skladnim životom mnoštva nacija i lokalnim stanovništvom koje je spremno i sposobno da se uključi i tako obezbedi sopstvenu egzistenciju.

Prisutnima su se obratili i izvršni direktor Svetske turističke organizacije (UNWTO) Marsio Favila, ambasadorka Brazila u Srbiji, Izabel Kristine de Azevedo Hejvaert i stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano.

Konferenciju je organizovao Centar za istraživanja i studije turizma, uz podršku i partnerstvo Pokrajinske vlade, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ, Centralne evropske inicijative (CEI), Grada Subotice i Turističkih organizacija Srbije, Vojvodine i Crne Gore.

Održavanje ovakve Regionalne konferencije o biodiverzitetu, niskokarbonskom turizmu i lokalnom ekonomskom razvoju, kako je rečeno na njenom otvaranju, ima svrhu da se ukaže na značaj unošenja promena i raznovrsnosti u ruralnim ekonomijama i to kroz razvoj eko-turizma i iznalaženja rešenja finansijske održivosti zaštićenih područja prirode, a u svetlu nove razvojne agende UN do 2030. godine i ciljeva održivog razvoja.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh