Gradovi

Mirovna konferencija o Siriji i Libiji u Beču?

BEČ – Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zabeležio je novi uspeh i u Beču će za desetak dana ugostiti mirovnu konferenciju o Siriji i Libiji, tvrdi austrijska štampa.

Američki državni sekretar Džon Keri je nedavno Kurcu obećao da će Beč biti domaćin sledeće velike međunarodne konferencije.

Prema pisanju bečkih dnevnika „Kronen cajtung“ i „Prese“, od 17. do 18.maja će se u Beču okupiti najbtiniji šefovi diplomatija sveta, i razgovaraće o dva krizna žarišta – Siriji i Libiji.

Što se Sirije tiče radi se o drugom pokušaju za mirovno rešenje, nakon neuspelog prvog samita, na jesen u Beču.

Na dnevnom redu, po prvi put, biće i građanski rat u Libiji, krizno žarište koje je od velike važnosti po Evropu, jer iz tog regiona dolazi veliki broj migranata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije nije ni potvrdilo, a ni demantovalo termine za održavanje mirovne konferencije, ali se iz diplomatskih krugova može čuti da su pripreme u toku.

Na konferenciji o Siriji, pored pet zemalja članice UN sa pravom veta, kao i Nemačke i Italije, učestvovaće Egipat, Iran, Irak, Jordan, Liban, Oman, Katar, Saudijska Arabija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, a u pregovorima o Libiji učestvovaće i tri države Magreba – Alžir, Maroko i Tunis, kao i Španija.

Od nove runde pregovora o Siriji u Beču učesnici očekuju da unese nove impulse u zastali mirovni proces, a kada je reč o Libiji diplomate nameravaju da razbiju pat situaciju u kojoj se trenutno nalazi.

Foto Tanjug/ D.Stanković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh