• Gradovi

  Mirovnjaci UN u Kongu optuženi za seksualno zlostavljanje

  KINŠASA – Misija Ujedinjenih nacija za održavanje mira u Demokratskoj Republici Kongu saopštila je da je dobila pritužbe o seksualnom zlostavljanju koje sprovode tanzanijski mirovnjaci bazirani na severoistoku Konga, što su poslednje u nizu takvih optužbi protiv snaga UN.

  Misija UN, u saopštenju objavljenom kasno sinoć, navodi da su joj pristigle pritužbe protiv pripadnika njene Interventne brigade, zadužene za ofanzivne operacije, u selu Mavivi 23. marta, nakon čega je odmah pokrenuta istraga, prenosi Rojters.

  „Prvi rezultati nagoveštavaju da postoje dokazi o seksu u zamenu za poklon ili uslugu i seksu sa maloletnim osobama. Postoji i veliki broj tvrdnji o očinstvu“, navodi se u saopštenju.

  Misija UN nije precizirala o kolikom broju slučajeva zlostavljanja je reč niti je pružila više detalja o optužbama.

  Misija svetske organizacije u Kongu, koja je prvobitno uspostavljana tokom građanskog rata koji je trajao od 1998. do 2003, najobimnija je u svetu, sa oko 20.000 uniformisanih pripadnika, a Savet bezbednosti joj je obnovio mandat ranije ove nedelje na još godinu dana.

  Mirovnjačke misije UN su se više puta suočavale sa optužbama za seksualno zlostavljanje.

  UN su izvestile o 99 takvih optužbi protiv članova osoblja u celokupnom sistemu UN prošle godine.

  Ranije ove nedelje, UN su saopštile da su proširile istragu o novim optužbama za seksualno zlostavljanje stranih mirovnjaka u Centralnoafričkoj Republici, te da su tamo intervjuisale oko 108 navodnih žrtava, većinom maloletnih osoba.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com