Gradovi

Miščević: Srbija je uradila sve što je od nje traženo

BUDVA – Srbija je uradila sve što je od nje traženo kada je reč o otvaranju poglavlja 23 i 24 i da to više nije u njenim rukama, izjavila je šefica tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević.

„Priča o otvaranju poglavlja 23 i 24 za Srbiju se nastavlja. Ali moram da ponovim ono što stalno ponavljam – to više nije u našim rukama“, rekla je ona za N1 u Budvi gde se održava bezbednosni forum.

Kako je dodala da je Srbija, kroz izveštaje sa skrininga, pravljenje akcionih planova, učinila sve što je od nje traženo.

„To nije samo akcioni plan za vladavinu prava, već i za zaštitu manjina. Sa ciljem ne da izmeni zakonodavstvo, već da uradi ono na čemu svi zajedno insistiramo – da poboljša implementaciju zakonskih akata“, rekla je Miščević, dodavši da su se tim složile 27 članica EU, a ostala je još Hrvatska.

„Hrvatska insistira da je reč o pravu EU, ali meni je bilo zanimljivo dalje objašnjenje da to nije osnovno pravo već regionalni uslovi. To su uslovi za zemlje zapadnog Balkana i oni se odnose na situaciju zbog kojih su ti uslovi morali da budu posebno definisani, a to je situacija iz devedesetih“, kaže Miščević.

Tu se nalazi i obaveza poštovanja mirovnih sporazuma, kao i saradnja sa tribunalom u Hagu gde verovatno predsednica Hrvatske „smešta“ to uslovljavanje, dodaje Miščević.

„U tom segmentu nema tvrdog prava, već je reč o uslovima koji su politički za ispunjavanje. Moramo sačekati da vidimo kakav će dogovor biti između država članica među sobom i sa institucijama EU. Nadam se da će uskoro naći rešenje da prevaziđu ovaj problem, jer je u interesu i nas, ali posebno EU otvaranje ova dva poglavlja. To nikome ne može da škodi“, kaže Miščević.

Ranije danas hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatska nikog ne blokira u evroatlantskim integracijama pa ni Srbiju, već od te države traži da poštuje međunarodne standarde o nacionalnim manjinama, među kojima je i Hrvatska.

Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh