Gradovi

Miščević: Traže se rešenja za tokove migranata

BEOGRAD – Ne bi ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc danas otvarao temu o smanjenju priliva izbeglica i rešenju za zemlje balkanske rute da se o pitanjima tokova migranata ne razmišlja i da se ne traže rešenja, izjavila je danas šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević.

„Lančano zatvaranje granica u Evropi dovešće do pomeranja linije prijema izbeglica sve niže ka Evropi, a ta linija negde mora da bude uspostavljena, u Turskoj, ili na tursko-grčkoj granici“, rekla je Miščević za B92 i dodala da treba obezbediti i da oni koji su u Evropi zaista i nađu nekakav human tretman.

„To jeste jedno od pitanja na koje i države članice, a i mi, moramo tražiti i dobiti odgovor“, kaže Miščević.

Ona smatra da je realno očekivati da se donese zajednička strategija u EU na nivou svih država kada je problem migranata u pitanju i navodi da je prošle godine na sedam od 10 sastanaka šefova ili država vlada EU tema razgovora bila upravo migrantska kriza.

„Da li je realno da se ta strategija donese danas – ne, odnosno nikako ne ovih dana, jer EU, a i mi, kao deo rešenja za migrantsku krizu, treba zajedno da odgovorimo na nekoliko pitanja – kako rešiti pitanje Sirije, odnosa sa Turskom o prihvatu migranata i najvećeg talasa, a onda kako rešiti pitanje migranata koji su trenutno u Evropi, ko su migranti, a ko azilanti i saradnja država na balkanskoj ruti“, kaže Miščević.

Prema njenim rečima, „možda izgleda čudno“, ali u ovoj situaciji Srbija je pokazala da ume da se ponaša evropski, odnosno da zajednički odgovara na izazove sa evropskom porodicom.

„Znamo šta su to evropske vrednosti i humano i u skladu sa evropskim standardima tretiramo migrante, tako da migrantska kriza nije nam donela negativno brojanje, već naprotiv, jedno bolje razumevanje kapaciteta Srbije da razmišlja“, rekla je Miščević.

Ona je navela da trenutna situacija u Evropi uopšte nije pogodna za dalje proširenje, zahteva potpuno angažovanje i oko migranata, ali i oko britanskog referenduma.

FOTO Tanjug/MUP Srbije/bk

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh