Gradovi

Miščević: Z.Balkan može biti deo rešenja i evropskih pitanja

Vuletić: Poverenje u regionu i jedinstven nastup

BEOGRAD – Migrantska kriza je pokazala da zapadni Balkan može biti deo rešenja brojnih pitanja s kojima se Evropa danas suočava, smatra Tanja Miščević, sociolog Vladimir Vuletić konstatuje da samo zajednički nastup zemalja regiona donosi i svakoj pojedinačno rešenja, dok ambasador Nemačke ističe posvećenost Bundestaga pitanju zapadnog Balkana i njegovom mestu u EU.

Svi oni govorili su na skupu „Konsolidacija evropske ideje na Zapadnom Balkanu“, koju organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost i Fondacija Fridrih Ebert, a šefica pregovaračkog tipa Srbije o članstvu u EU Miščević konstatovala je, obrazlažući svoju tezu, da zemlje regiona možda nisu odlučujući faktor, ali da se bez njih ne može naći pravo i dobro rešenje.

Miščević je ocenila i da pozicijski dokument poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) u nemačkom Bundestagu o evrointegracijama zemalja regiona, predstavlja mračnu sliku situacije iz 2015, dodajući nije saglasna sa svim primedbama i da se iza svake od konstatacija u njemu može staviti jedno „ali…“.

Kako je objasnila, migrantska kriza je pokazala da zapadni Balkan može biti deo rešenja, ali ne samo za to, već i za druga pitanja, poput energetske unije, globalne strategije spoljne politike i politike bezbednosti…

Prema njenim rečima zemlje zapadnog Balkana nisu odlučujući faktor, ali te politike se ne mogu sprovesti na zadovoljavajući i najbolji način bez razumevanja regiona i onoga što se u njemu dešava.

Ona je dodala da je parlamentarna saradnja potencijalni element kroz koji EU može da unapredi percepciju i razumevanje zapadnog Balkana, ali da se to ne koristi na najbolji mogući način.

Miščević se nije složila ni s tim da zemlje zapadnog Balkana ne stavljaju akcenat na poglavlja 23 i 24, istakavši da Srbija radi na njima kako bi ih otvorila još tokom holandskog predsedavanja.

„To ne radimo da bismo ih samo štiklirali kao otvorena, već zato što postoji ozbiljno razumevanje da stvari od kojih se počinje jesu rešavanje problema odnosa sa susedima, položaja nacionalnih manjina, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i ljudska bezbednost“, rekla je Miščević.

Sociolog Vladimir Vuletić je istakao da su problemi Balkana takvi da se nalazimo u začaranom krugu u kojem loša ekonomija predstavlja problem da se razviju demokratske institucije.

„Dobra stvar u tome je što se iz začaranog kruga možda može izaći, i gde god da krenemo biće bolje. Ali bez poverenja u regionu i jedinstvenog nastupa teško da ijedna zemlja može bilo šta da uradi. Pitanje je samo kako to poverenje da se izgradi“, zapitao je Vuletić.

Prema njegovim rečima regionu nedostaje da se istorija sagleda iz pozicije drugog, odnosno da, primera radi, javnost Hrvatske sazna pogled na Oluju iz očiju Srbije, kao i obrnuto, da građani Srbije vide kako na ratove 90-ih gledaju građani Hrvatske.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman ocenio je da održavanje današnjeg skupa pokazuje posvećenost Bundestaga pitanju zapadnog Balkana i njegovom mestu u EU.

On je dodao da je Nemačka potpuno posvećena agendi iz Soluna i pitanju članstva zemalja zapadnog Balkana u EU, ističući da je na početku njegovog mandata u Beogradu u posetu Srbiji došla nemačka kancelarka Angela Merkel koja je otvoreno pružila podršku našoj zemlji na putu evrointegracija.

Konstatujući da Srbija napreduje u dobrom pravcu, Ditman je podsetio da su u decembru otvorena dva poglavlja, i da nemačka vlada daje punu podršku da se u prvoj polovini ove godine otvore još dva – 23 i 24.

„Reč je o bezbednosti i vladavini prava. Ne radi se o nečemu što Srbija i druge zemelje u regionu moraju da rade zbog Brisela, već moraju zbog sebe i transformacije svog društva. Zato je veoma važno dati punu podršku tome“, rekao je Ditman.

Kada je reč o privredi nemački ambasador je istakao da je u Srbiji došlo do niza veoma važnih reformi.

„Veoma je važno da se s njima nastavi, ali i da se obezbedi fokus na vladavini prava“, rekao je Ditman.

On je objasnio da je to veoma važno zbog, primera radi, direktnih stranih investicija, koje traže pouzdanost, stabilnost, funkcionalno pravosuđe…

„Mi doprinosimo rešavanju praktičnih pitanja na pozitivan način, pružamo podršku srednjem stručnom obrazovanju u skadu sa modelom dualnog obrazovanja koji postoji u Nemačkoj. Uskoro ćemo ovde otvoriti našu komoru. Imamo veliki broj aktivnih kompanija ovde, kao i mnoge koje su zainteresovane da dođu“, rekao je Ditman.

Govoreći o regionalnoj saradnji, ambasador Nemačke je podvukao daje Berlinski proces od izuzetnog značaja jer pruža podršku saradnji među zemljama zapadnog Balkana.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh