Gradovi

Misija NATO u Egejskom moru mogla bi da počne u petak

BERLIN/ATINA – Misija NATO u Egejskom moru u cilju kontrolisanja krijumčara migranata mogla bi da počne u petak, najavio je danas portparol nemačkog Ministarstva odbrane Mihael Henjez.

„Misija NATO se već nalazi u Egejskom moru, ali akcija NATO u vezi sa tom jedinicom još nije počela, jer se plan još pravi…“, objasnio je on, a prenela grčka agencija ANA.

Henjez je precizirao da će to biti izviđačka i nadzorna misija koja osmatra međunarodne vode u toj oblasti pri čemu „nisu predviđene nikakve izvršne mere“.

„Verujem da bi rezultati planiranja mogli biti predstavljeni na sednici Saveta NATO večeras“, rekao je portparol nemačkog Ministarstva.

Prema njegovim rečima, ta jedinica će operisati pod komandom Nemačke.

Kako je istakao, raspoređivanje te akcione jedinice u Egejskom moru je inicijativa Nemačke, Turske i Grčke.

„NATO sada razrađuje sve pravne pojedinosti, ali je važno ponoviti da je reč o misiji u cilju izviđanja i slanja podataka odgovarajućim organizacijama Grčke i Turske, jednostavno da bi im se dostavile informacije“, rekao je on.

Henjez je napomenuo da do bilo kakvog prijema izbeglica može doći jedino u okviru hitnog spasavanja iz mora.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je juče da bi Alijansa mogla da vraća migrante koje spase na Egejskom moru u Tursku ukoliko su oni krenuli iz te zemlje, dodavši da su Turska i njeni saveznici dogovorili da, „ukoliko izbeglice spase NATO, onda ih može vratiti u Tursku“, preneo je AP.

Šef NATO je, takođe, kazao da brodovi Alijanse već obavljaju posao osmatranja u Egejskom moru, dok se razrađuju detalji nove misije.

AP Photo/Thanassis Stavrakis, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh