• BG

  Misija OEBS-a u Srbiji podržava dalje usavršavanje lokalne policije u oblasti sprečavanja nasilnog ekstremizma

  Misija OEBS-a u Srbiji podržava dalje usavršavanje lokalne policije u oblasti sprečavanja nasilnog ekstremizma

  Od marta do aprila 2018. godine u Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i Beogradu održana je serija četiri pilot obuke posvećena sprečavanju i prepoznavanju nasilnog ekstremizma i radikalizama koji vodi ka  terorizmu, za policijske rukovodioce iz lokalnih odeljenja Uprave policije i predstavnike službe za borbu protiv terorizma i ekstremizma širom Srbije.

  Obuku je organizovala Misija OEBS-a u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

  Oko 70 učesnika imalo je priliku da nauči više o efikasnosti rada policije u zajednici u oblasti poboljšanja prevencije i ranog prepoznavanja problema pre nego što dođe do njihove eskalacije, čime se povećava bezbednost u lokalnim zajednicama. Sedam trenera koji su učestvovali u programu obuke za trenere o sprečavanju i prepoznavanju nasilnog ekstremizma i radikalizama koji vodi ka  terorizmu u 2017. godini, podelilo je svoje znanje i iskustvo o ranom prepoznavanju i prevenciji. Materijale za obuku pripremili su treneri Ministarstva na osnovu naprednijih modela razvijenih u zemljama učesnicama OEBS-a.

  „Pružajući podršku  razvoju i usvajanju Nacionalne strategije i akcionog plana Srbije za sprečavanje i borbu protiv  terorizma za period 2017-2021. godine, Misija OEBS-a promoviše multisektorsku saradnju između  vlasti na centralnom nivou, lokalnih samouprava i civilnog društva, zasnovanu na principu lokalnog rukovođenja”, izjavio je šef misije OEBS-a u Srbiji, Andrea Oricio.

  „Najuspešnija strategija za suzbijanje nasilničkog ponašanja je prevencija i smanjivanje mogućnosti za pojavljivanje ekstremizma, pre nego što se pretvori u nasilje,” dodao je.

  U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Misija OEBS-a je sprovela pilot obuke koje su deo projekta „Podrška sprečavanju nasilnog ekstremizma i terorizma u Srbiji” uz podršku Austrije, Italije, SAD i Velike Britanije. Misija OEBS-a u Srbiji spremna je da nastavi sa daljom podrškom Ministarstvu unutrašnjih poslova u sprovođenju novih obuka kako bi što veći broj lokalnih policijskih službenika prošao usavršavanje.

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com