• BG

  Misija OEBS-a u Srbiji unapređuje bezbednost učenika

  Misija OEBS-a u Srbiji unapređuje bezbednost učenika/ca

   U partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Misija OEBS-a u Srbiji promovisala je priručnik ,,Vodič za bezbednost dece” kao veoma značajan vodič za učenike, nastavnike i roditelje, u Beogradu, 12. februara 2017. godine.

  Publikacija je rezultat dugogodišnje uspešne saradnje između Misije OEBS-a i dva ministarstva, i predstavlja deo širih napora Misije da podrži rad institucija u Srbiji u oblasti prevencije kriminala, koji je započet u avgustu 2017. godine.

  ,,Ovaj priručnik predstavlja važan korak napred u rešavanju bezbednosnih problema mladih i u suzbijanju svih vrsta nasilja,” izjavio je šef Misije OEBS-a u Srbiji, Andrea Oricio. On je dodao da priručnik odražava zajednički napor širokog spektra stručnjaka, edukatora, zainteresovanih strana i relevantnih institucija ka ovom cilju.

  ,,Partnerstvo – u okviru škola, sa roditeljima, opštinskim zvaničnicima, pružaocima usluga u zajednici i policijom – je ključ,” istakao je Oricio.

  Svrha publikacije je podizanje svesti osnovaca o različitim bezbednosnim izazovima: od saobraćaja, preko nasilja u školi, do zloupotrebe narkotika i alkohola. Takođe, svako poglavlje priručnika sadrži važne brojeve telefona za hitne situacije ukoliko se deca nađu sama kod kuće, osete ugroženo, ako se povrede ili se nađu u opasnosti.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova namerava da priručnik dostavi svim osnovnim školama u Srbiji. Uz podršku Misije OEBS-a odštampano je 138 000 primeraka. U januaru 2018. godine priručnik je preveden na osam jezika manjina (albanski, bosanski, bugarski, mađarski, rumunski, rusinski, slovački i hrvatski) za učenike iz različitih etničkih zajednica širom Srbije.

  U sklopu inicijative usmerene na prevenciju koju podržava Misija OEBS-a, učenici/ce četvrtog i šestog razreda osnovnih škola pohađaće jednom mesečno časove na temu bezbednosti u saobraćaju, štetnih uticaja narkotika i alkohola, opasnosti i neodgovorne upotrebe interneta i društvenih mreža.  Teme razgovora sa decom takođe će obuhvatiti nasilje kao negativni društveni fenomen, prevenciju i zaštitu dece od trgovine ljudima, i zaštitu od požara i drugih prirodnih nepogoda.

  D.K.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com