Novosti online

Мистериозна смрт Путиновог сарадника у Вашингтону

Михаил Лесин (59), некадашњи министар информисања у Путиновом кабинету 4. новембра 2015, није умро у соби хотела у Вашингтону од срчаног удара – како је тада тврдила његова фамилија – већ пре од јаких удараца које је задобио по глави, саопштила је патолошка служба државе Вашингтон, јавља „Њујорк тајмс”.

Раша тудеј, ТВ мрежа чији је Лесин иначе био идејни творац, цитирала је прошлог новембра чланове његове фамилије, који су тврдили да је некадашњи Путинов саветник након дуге болести умро од срчаног удара.

Након објављивања налаза званичног патолога државе Вашингтон, на „Фејсбуку” се огласила Марија Захарова, портпарол руског МИП-а, наводећи да је „руска амбасада у Вашингтону у више наврата тражила да буде обавештена о истрази околности Лесинове смрти, али јој ништа није речено”, цитира амерички дневник.

„Уколико су информације данас објављене у медијима тачне, руске власти ће послати америчким колегама захтев за међународну правну помоћ”, најавила је Захарова.

Четири месеца након Лесинове смрти, званични патолошки налаз наводи да су на његовом телу видљиви трагови снажних удараца по глави, врату, торзу, рукама и ногама. Званични тим патолога није објаснио тајминг ове објаве нити разлоге зашто се толико чекало на налаз.

Иако патолози и полиција нису прогласили смрт Лесина криминалним делом, власти очигледно више не сматрају да је реч о природним узроцима, јавља „Њујорк тајмс”. Истражни органи полиције и ФБИ одбили су да коментаришу случај.

Мистерија успона и пада важног Путиновог сарадника који је руски медијски и ТВ простор из руку тамошњих тајкуна превео под контролу Кремља, само се продубљује, вели „Њујорк тајмс”. По открићу Лесинове смрти ни полиција ни федерална истрага „нису деловали превише узнемирени”. Један од званичника истраге истакао је тада да није било закона насилног уласка или „намештаљке” у Лесиновој хотелској соби. Ипак, хотелски видео-снимци показују да се он тог кобног дана вратио у хотел „разбарушен”, подсећа амерички лист.

Лесин је био министар информисања 1999–2004. године, а касније саветник Владимира Путина, задужен за развој растућег државног технолошког и медијског апарата.

Лесин је 2012. сломио кичму и потом изгубио више од 30 килограма: од тада колају вести о његовој тешкој болести и да се одао алкохолу и дувану. Годину дана касније Лесин је постао је шеф „Гаспром медија”, једног од највећих медијских холдинга у Русији. Непотврђене гласине наводе да је Лесин на том уносном послу дошао у сукоб са Јуријем Ковалчуком, великим акционаром „Гаспрома” и Путиновим још ближим пословним сарадником и пријатељем.

Упоредо са послом у Гаспрому, Лесин је идентификован као власник некретнина у Европи, на Девичанским Острвима и Лос Анђелесу. Поседи у Лос Анђелесу процењени су на 28 милиона долара. Републикански сенатор Роџер Викер затражио је 2014. године од америчког министарства правде да отвори истрагу тим поводом.

Лесин је 2015. неочекивано напустио „Гаспром”, а тада се говоркало да је побегао у САД у самонаметнуто изгнанство – што није непозната пракса међу министрима и бизнисменима који су изгубили наклоност Кремља, објашњава „Њујорк тајмс”.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh